Video Satul de marmură din Ținutul Pădurenilor, rupt de lume din cauza drumului degradat VIDEO
0Satul Alun din Hunedoara (video), cunoscut ca satul de marmură din Ținutul Pădurenilor, a devenit în ultimii ani un reper turistic al zonei, însă mulți dintre oaspeții săi sunt descurajați de starea drumului de acces, chiar dacă a fost clădit din marmură.
Satul Alun din Hunedoara, aflat în Ținutul Pădurenilor, la 30 de kilometri de municipiul Hunedoara, a fost numit „satul de marmură”.
Localnicii au folosit materialul extras din cariera de marmură din Alun la construcția multor case, grajduri, a drumului de la intrarea în localitate și a bisericii ctitorită în 1939, înainte de Al Doilea Război Mondial.
Așezarea din Munții Poiana Ruscă se numără printre cele câteva sate de munte din Hunedoara care au stârnit interesul turiștilor. Este un loc pitoresc, unde cele mai multe gospodării și-au păstrat înfățișarea arhaică specifică satelor din Ținutul Pădurenilor.
Șapte dintre casele vechi din satul Alun și încă una din comuna Bunila, învecinată, vor fi restaurate cu fonduri europene, iar satul va fi inclus pe ruta caselor cu arhitectură tradițională.
Proiectul finanțat cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență ar putea atrage mai mulți turiști în așezarea din Ținutul Pădurenilor, însă în prezent, atât localnicii, cât și oaspeții locului au motive de nemulțumire odată ajunși în Alun.
Drumul de marmură din Alun, reperul turistic al zonei, a rămas extrem de degradat. Drumul industrial a fost construit în anii ’60 pentru a putea fi folosit de utilajele care transportau marmura extrasă din carieră spre Hunedoara. Cariera de marmură din Alun a intrat în conservare în anii ’90, iar drumul nu a mai fost întreținut de atunci.
„A devenit obiectiv turistic și nu a mai fost reabilitat, deși au tot fost proiecte și planuri pentru el”, își amintește un localnic.
Drumul spre Alun, așteptat de mai mulți ani
Un alt drum care coboară din Poienița Voinii în valea Peștișele și apoi urcă abrupt pe coasta dealului pe care se află satul Alun din Hunedoara nu poate fi folosit de șoferi, decât pe prima parte a traseului, până la intersecția cu drumul de marmură din Alun.
În urmă cu un an, autoritățile din comuna Bunila din Hunedoara au obținut circa patru milioane de lei, fonduri prin Programul național de Investiții „Anghel Saligny” pentru modernizarea lui pe o lungime de circa trei kilometri. Investiția a fost scoasă la licitație, contractul a fost semnat, însă lucrările nu au mai început, spun localnicii, deși constructorii erau așteptați pe șantier încă din 2022.
În satul Alun din Hunedoara locuiesc permanent câteva familii. Așezarea cu peste 100 de case, în trecut, s-a depopulat odată cu închiderea exploatării de marmură, însă a rămas un loc căutat de turiști.