Video Moara veche de peste un secol din inima munților. Cum a fost salvată bijuteria din Ținutul Pădurenilor VIDEO
0O moară arhaică va funcționa din nou în Ținutul Pădurenilor, la Runcu Mare (video), în Hunedoara. Mecanismele vechi de peste un secol sunt repuse în funcțiune. Doar câteva mori au rămas intacte în văile râurilor din Munții Poiana Ruscă.
Cele mai vechi sate din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara sunt cunoscute din vremea Huniazilor, fiind atestate de la începutul secolului al XV-lea, însă unele așezări izolate din Munții Poiana Ruscă au păstrat urme ale locuirii din cele mai vechi timpuri.
În secolele următoare, Ținutul Pădurenilor din Hunedoara s-a dezvoltat odată cu extinderea minelor de fier și cu exploatarea întinselor păduri din Munții Poiana Ruscă.
La poalele munților bogați în resurse naturale, văile adânci râurilor Cerna, Runc, Zlaşti şi Govâjdia, Dobra au fost utile pentru numeroasele ateliere metalurgice, numite și ciocane, înființate de la sfârșitul Evului Mediu, unele – ca furnalul din Govâjdia - rămase în funcțiune până în secolul XX.
Moara din Runcu Mare, restaurată
În aceleași văi, oamenii și-au clădit mai multe mori unde măcinau porumbul și grâul cultivate pe plaiurile de munte din jurul satelor. Doar câteva mori din Ținutul Pădurenilor au supraviețuit timpul, iar una dintre ele este restaurată și va fi pusă din nou în funcțiune, după mai multe decenii de când fusese dezafectată.
Moara din satul Runcu Mare din Hunedoara se află pe valea Runcului din Hunedoara și datează din primii ani ai secolului XX. Împreună cu ea, casa familiei care a administrat-o în trecut este și ea restaurată.
Gosodăria de la intrarea în sat, alături de alte șapte case arhaice din satul Runcu Mare din Hunedoara sunt reabilitate printr-un proiect sprijinit de Uniunea Europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Ele au fost incluse pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională” un circuit turistic care va mai cuprinde și opt case tradiționale din satele Alun și Bunila din Hunedoara, ce urmează să fie restaurate.
„Moara este restaurată, inclusiv cu canalul ei de apă, desprins din albia Runcului. Odată cu finalizarea investiției, ea va funcționa și aici va fi măcinat din nou porumb. De asemenea, o vâltoare de apă, folosită la spălatul este restaurată și va fi și ea funcțională la moară”, spune primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.
Moara din satul Bătrâna, părăsită
Pe valea Bătrânei, la intrarea în satul Bătrâna din Hunedoara (video), călătorii găsesc clădirea din lemn și instalațiile unei vechi mori.
Din păcate, soarta clădirii părăsite de mai mulți ani pare pecetluită. Pe dealurile din jur, în cele patru sate ale comunei Bătrâna locuiesc mai puțin de 80 de oameni, majoritatea vârstnici.
Ruinele unei mori pot fi văzute și în Hunedoara, sub podul Castelului Corvinilor (video - 2019).
În mai multe gravuri din secolele trecute, clădirea istorică din secolul al XVII-lea era înfăţişată alături de alte case mai mai mici din vecinătate, ridicate pe mal, la poalele castelului. Moara ar fi funcționat până la începutul secolului XX.
În ultimii ani, autorităţile din Hunedoara au propus refacerea morii de apă şi transformarea ei într-o atracţie turistică, lucru care nu s-a mai întâmplat.