Satele ascunse de la poalele munților Metaliferi, ținute în viață de câțiva bătrâni

0
Publicat:

Mai multe sate de pe valea Geoagiului, un ținut pitoresc de la poalele munților Metaliferi au rămas aproape pustii. Doar câteva familii le mai animă, însă cei mai mulți dintre localnici sunt vârstnici.

Ana se numără printre puținii locuitori ai satului Mada. Foto: Daniel Guță
Ana se numără printre puținii locuitori ai satului Mada. Foto: Daniel Guță

Natura a fost darnică în a-și împărți frumusețile în valea Geoagiului, însă localnicii au dus o viață grea în satele înșirate pe dealuri, înconjurate de vastele păduri ale ținutului de la poalele munților Metaliferi.

În împrejurimile spectaculoaselor chei ale Madei, aflate la 15 kilometri de Geoagiu, câțiva vârstnici mai țin în viață satele Mada și Stăuini (comuna Balșa). Ana, o bătrână de 92 de ani, a trăit toată viața în Mada și a văzut cum timpul a transformat așezarea cu peste 50 de gospodării animate de familii numeroase într-un loc aproape pustiu, populat de vârstnici, vizitat de turiștii curioși și animat pe timp de vară de cei care și-au cumpărat case aici, pentru a-și petrece uneori concediile într-o zonă rustică.

„Oamenii creșteau animale, arau, grăpau (n.r. afânau pământul) puneau sămânță, grâu sau cucuruz, iar toamna adunau recolta, dacă dădea Dumnezeu ceva roade. Dacă nu, rămâneau cu munca. Toată lumea muncea aici, din greu”, își amintește Ana.

Femeia, împreună cu fiica ei, și ea pensionară, au grijă de mica grădină din fața casei bătrânești, unde au cultivat zarzavaturi și cartofi. Vara a fost secetoasă, iar pârâul a secat. Doar fântâna le-a asigurat apa de care au avut nevoie pentru a supraviețui, însă zilele fără ploaie le-au îngrijorat pe cele două femei.

Stăuini, satul aproape pustiu

Drumul care trece prin fața gospodăriei Anei urcă abrupt spre un alt sat aproape pustiu. În Stăuini, un cătun vegheat de vârful Setras din Munții Metaliferi, mai locuiesc cinci bătrâni de 70 – 80 de ani, iar alte câteva case vechi, de cărămidă și chiripici, sunt întreținute de familiile care se întorc aici în timpul verii.

„M-am născut aici, în casa aceasta bătrânească ridicată de bunicul meu după Primul Război Mondial. Acum am revenit pentru a culege prunele și merele din livadă. Poate, cândva, în anii următori, vom recondiționa casa și vom face o pensiune aici. E un loc minunat”, spune Florin Cocoș.

Dincolo de Stăuini, drumul de pământ se afundă în pădure și devine aproape impracticabil cu mașina. La câțiva kilometri distanță, se înfățișează satele din jurul faimoaselor foste mine de aur de la Săcărâmb, care oferă călătorilor o panoramă spectaculoasă spre valea Mureșului.

Peste dealuri, alte câteva cătune aproape pustii împodobesc cu casele lor pustii culmile înconjurate de pădure.

În Roșia, câţiva dintre foştii localnici se mai întorc uneori pentru a-şi vedea moşiile, iar liniștea locului mai este tulburată uneori de larma din jurul exploatărilro forestiere. Alte drumuri de munte se pierd la poalele stâncilor albe, în care apele au săpat chei spectaculoase.

Pe versanți, spun localnicii, pot fi văzute uneori turme de capre negre, însă urșii și mistreții își fac cel mai adesea simțită prezența din sălbăticiunile care stăpânesc ținutul.

Atracțiile turistice ale ținutului

La poalele munților, câteva locuri de pe valea Geoagiului atrag o mulțime de turiști. Aici se află Geoagiu Băi, stațiunea cu izvoare termale ridicată pe ruinele anticei Germisara și tot aici se află cetatea dacică Ardeu, cucerită de romani la începutuls ecolului al doilea.

Rezervația Cheile Madei, dar și Cheile Ardeului, Cheile Băcâiei, Cheile Cibului şi Cheile Glodului, Peştera Cigmăului şi Peştera Geoagiu Băi se numără printre amonumentele naturii care pot fi vizitate pe valea Geoagiului, alături de cascada Clocota din Geoagiu Băi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite