Video Rămășițele unui colos metalurgic devin istorie. Mici afaceri, mall-uri și parcuri vor lua locul ruinelor VIDEO

0
Publicat:

Din anii 2000, suprafețe întinse din combinatul siderurgic Hunedoara au fost transformate în terenuri virane. Abia de câțiva ani, unele terenuri au atras interesul investitorilor, care au anunțat deschiderea unor fabrici și centre comerciale.

Zona propusă pentru construcția unui centru comercial, peste drum de combinat. Foto: Daniel Guță
Zona propusă pentru construcția unui centru comercial, peste drum de combinat. Foto: Daniel Guță

Au trecut două decenii de la dezafectarea celei mai mari părți din Combinatul siderurgic Hunedoara, în urma căreia peste 200 de hectare din suprafața acestuia au devenit terenuri virane, acoperite cu clădiri dezafectate și ruine (video).

Unele terenuri au fost preluate de administrația locală din Hunedoara, printr-o societate comercială (Eco Sid), altele au intrat în posesia unor societăți private. După marile demolări din anii 2000, peste 100 de hectare din vechea platformă siderurgică au rămas nefolosite, iar natura a pus stăpânire pe ele.

Doar câteva zeci de hectare de teren au putut fi ecologizate și redate circuitului economic, cea mai mare suprafață – de 20 de hectare – fiind transformată de municipalitate într-un parc de afaceri cu parcele puse la dispoziția investitorilor.

Una din cele mai poluate zone din vechiul combinat – locul unde erau depozitate deșeurile metalurgice provenite din Oțelărie și Laminoare – va deveni zonă comercială.

Terenul privat, întins pe o suprafață totală de peste 17 hectare, la ieșirea din municipiu spre Deva, a rămas ocupat de fundațiile și blocurile unor construcții uriașe de beton (video) folosite în trecut la deversarea zgurii metalurgice și a altor deșeuri industriale.

Ruinele au fost demolate, iar terenul este nivelat în prezent pentru ca în viitor aici să poată fi amenajat un centru comercial.

„Prin investiția dorită se propune crearea unul pol comercial și funcțiuni complementare de importanță locală care vor acoperi toată partea de nord a orașului Hunedoara și vor atrage și clienți din zonele limitrofe. Centrul comercial va deservi și un număr important de turiști ce vor tranzita țara pe ruta Deva – Hunedoara - Petroșani”, se arată în proiectul investiției private.

Investiția mai prevede amenajarea unui sens giratoriu între cele două poduri de la ieșirea din municipiul Hunedoara, în zona Oțelăriei din Combinatul siderurgic Hunedoara.

Fabrică metalurgică peste ruinele de la marginea Hunedoarei

În vara anului 2023, un alt investitor privat anunța construcția unei fabrici de produse extrudate de aluminiu reciclat, folosite în construcții. Investiția se ridică la 85 de milioane de euro și se va derula pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați, pe un teren folosit în trecut de secția de materii prime din Combinatul siderurgic Hunedoara.

În zona traversată de șoseaua Hunedoara – Deva, erau depozitate și procesate deșeurile de zgură și minereu provenite de la combinat și de la minele din vecinătatea municipiului. Lucrările la noua fabrică ar urma să înceapă în această primăvară.

Terenul propus pentru construcția fabricii. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Terenul propus pentru construcția fabricii. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Într-o primă fază, fabrica va avea 100 – 120 de angajați, urmând ca, pe măsură ce procesul de producție se va dezvolta, numărul salariaților să ajungă la 250”, anunța compania Premium Cast, care a inițiat investiția.

În vecinătatea terenului viitoarei fabrici, un alt teren viran de 80.000 de metri pătrați a fost vândut în 2018 de municipalitatea din Hunedoara companiei Schieffer, care intenționa să construiască aici o fabrică de produse realizate prin injecţie plastic şi cauciuc pentru industria auto.

Construcția fabricii nu a mai demarat, după ce în anii următori, pandemia de Covid 19 a afectat activitatea companiei.

Grădina urbană Corvinia

Peste 100 de hectare din vechea platformă siderurgică din Hunedoara, începând din vecinătatea Castelului Corvinilor și până la ieșirea din municipiu, mărginite de râul Cerna din Hunedoara și de calea ferată Hunedoara – Simeria, nu au mai fost ecologizate (video).

Primăria Hunedoara a anunțat recent, că 8,7 hectare din terenurile fostului combinat, aflate în proprietatea municipiului, vor fi transformate într-o grădină urbană, prin fonduri accesate prin Programul Tranziţie Justă.

„Grădina Urbană Corvinia va reprezenta primul pas în reconversia vechii platforme siderurgice a Hunedoarei. Pe o suprafaţă de aproximativ 87.000 de metri pătraţi aflată în apropierea Castelului Corvinilor, parte din vechea platformă siderurgică, se doreşte amenajarea unui parc cu mai multe elemente care vor atrage atât turişti cât şi localnici”, informa, în decembrie 2023, Primăria Hunedoara.

Grădina Urbană Corvinia ar urma să cuprindă un lac, un amfiteatru în aer liber, zone de relaxare, zone de promenadă şi poate chiar şi un roller-coaster ori o linie de summer-bob, potrivit administrației locale.

Schița grădinii urbane. Sura: Primăria Hunedoara.
Schița grădinii urbane. Sura: Primăria Hunedoara.

Combinatul siderurgic Hunedoara s-a extins pe mai mult de 300 de hectare, începând din anii ’50, în deceniile regimului comunist, iar după 1990, când uzinele și secțiile sale au fost închise și dezafectate treptat, suprafețe întinse ale platformei industriale au devenit terenuri virane, ocupate de ruine și dărâmături.

Unele terenuri au putut fi redate circuitului economic, după ce au fost curățate de vechile construcții și ecologizate.

Pe ele au fost construite fabrici și depozite și două parcuri industriale. Altele au rămas nefolosite de aproape două decenii, iar vegetația crescută în voie a acoperit treptat dărâmăturile.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite