Profanatorii cetăţilor dacice Blidaru şi Costeşti au fost prinşi. Poliţia a descins la locuinţele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea dacică Blidaru, vandalizată. Foto: Aurora Peţan. Facebook
Cetatea dacică Blidaru, vandalizată. Foto: Aurora Peţan. Facebook

Doi localnici din Orăştioara de Sus sunt acuzaţi că au vandalizat cetăţile dacice Costeşti şi Blidaru. Unul dintre ei a fost reţinut, în urma unor percheziţii.

Miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara au efectuat patru percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane din comuna Orăştioara de Sus, suspectate că ar fi scrijelit pe blocurile antice de calcar ale porţii de intrare în cetatea dacică Blidaru – sit UNESCO, două rozete florale.

Patru cetăţi dacice unice în lume. Ce se întâmplă cu locurile pline de enigme din Munţii Orăştiei VIDEO

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

Şi cetatea dacică de la Costeşti, dar şi „Tronul străbunilor” – un megalit din pădurea Haţegului, monument al naturii- au fost vandalizate.

„Activităţile procedurale se circumscriu unui dosar de cercetare penală aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie şi privesc comiterea infracţiunilor de distrugere şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Potrivit probatoriului, faptele au fost comise în perioada aprilie-mai 2021, în situri arheologice monument istoric UNESCO (Cetatea Dacică Costeşti – Blidaru şi Cetatea Dacică  Costeşti-Cetăţuia), cei bănuiţi de comiterea acestor infracţiuni fiind doi bărbaţi din localitate, care ar fi creat anumite simboluri pe pietre din siturile arheologice menţionate.

„Faţă de unul dintre cei bănuiţi de comiterea faptelor a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, al doilea bărbat urmând a fi cercetat în stare de libertate. La activităţi au participat şi poliţiştii din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale şi din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al I.P.J. Hunedoara”, a informat IPJ Hunedoara.

Bărbatul reţinut de poliţişti locuia în apropiere de cetatea dacică de la Costeşti.

Cetăţile dacice Blidaru şi Costeşti

Cetatea dacică Blidaru a fost construită în secolul I î.Hr. şi avea, potrivit istoricilor, şi un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane. Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor. Cetatea Blidaru avea o formă trapezoidală, ziduri puternice din piatră ridicate într-un stil elenistic, pe care dacii l-au adaptat propriilor nevoie şi turnuri patrulatere. Potrivit arheologilor, în jurul cetăţii Blidaru se aflau mari cartiere cu terase tăiate în trepte, legate între ele prin reţele de drumuri, iar în apropiere, în locul numit  Pietroasa lui Solomon, a existat o zonă sacră, cu mai multe temple.

Aflată în apropiere de Blidaru, Cetatea Costeşti este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei, a doua ca popularitate după Sarmizegetusa Regia. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 - 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani. Cele mai ample lucrări de consolidare şi conservare a monumentului istoric au avut loc la începutul anilor 1980, potrivit unui proiect elaborat de arheologi şi de Institutul de Proiectări Hunedoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterul unui craniu de acum 33.000 de ani, descoperit într-un sat din Hunedoara, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, desluşit

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite