Povestea emoţionantă a ursului Baloo. Salvat în „copilărie“ de oameni, cadorisit cu un tort uriaş la Straja după 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul Baloo trăieşte în apropierea pârtiilor de schi de la Straja FOTO Daniel Guţă
Ursul Baloo trăieşte în apropierea pârtiilor de schi de la Straja FOTO Daniel Guţă

Ursul Baloo, vedeta staţiunii montane hunedorene Straja, împlineşte 18 ani. Administratorii zonei turistice i-au pregătit un tort de 18 kilograme şi o petrecere la care sunt invitaţi turiştii.

Ursul Baloo este cel mai cunoscut personaj din staţiunea montană Straja. Are o poveste neobişnuită, iar de 18 ani a devenit un simbol al zonei de agrement din Munţii Vâlcan. În fiecare an, la mijlocul lunii februarie, ursul brun este celebrat de turişti, iar pentru aniversarea de sâmbătă, administratorii staţiunii au pregătit un tort uriaş,  de 18 kilograme, cu miere, zmeură şi afine.

„Baloo a mai avut torturi, dar niciodată unul atât de mare. Ne-am gândit ca, de data aceasta, tortul să aibă greutatea vârstei pe care el o împlineşte. Probabil, nu îl va putea mânca pe tot şi îşi va mai lăsa o parte şi pentru ziua următoare”. A declarat Emil Părău, omul de afaceri care l-a descoperit şi l-a îngrijit pe Baloo în ultimii ani. În Straja sunt aşteptaţi peste 3.000 de turişti, la sfârşit de săptămână. Cu toţii sunt invitaţi la petrecerea „vedetei” staţiunii.

ursul baloo

Ursul salvat de la moarte
Baloo trăieşte într-un ţarc de câteva sute de metri pătraţi, amenajat în apropierea pârtiilor din Straja, iar cabanierii susţin că a purtat noroc staţiunii. De la începutul anilor 2000, când Baloo a devenit un simbol complexului turistic, zona s-a dezvoltat aproape continuu, iar în prezent Straja a devenit cea mai importantă staţiune montană din judeţul Hunedoara.

Povestea ursului Baloo a început în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte. „A fost găsit în stare de inconştienţă, înfometat şi pierdut de familie. Ursuleţul a fost adus în Petroşani, unde i s-au pus perfuzii, până când s-a însănătoşit“, îşi aminteşte omul de afaceri Emil Părău, cel care a avut grijă în ultimii ani de Baloo. O vreme ursul a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. Când a mai crescut nu a mai putut fi găzduit într-un aparatament de bloc, ursuleţul a fost adus la Straja. A primit numele Baloo, după celebrul personaj animat din „Cartea Junglei“, potrivit omului de afaceri Emil Părău.

baloo

Cabanierii din Staţiunea Straja povestesc că la începutul anilor 2000, când Baloo era încă pui, era lăsat să se joace la marginea pădurii şi pârtiei, împreună cu o căprioară, dar şi cu alţi doi ursuleţi. În primul lui an la Straja, ursul Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte, au relatat reprezentanţii complexului de agrement. Cei care vin de mai mulţi ani la Straja îşi amintesc vremurile în care gaşca de ursuleţi umbla liberă prin staţiune, făcând o mulţime de năzbâtii. În prezent, Baloo este singurul locatar al unui ţarc de 1.200 de metri pătraţi, dotat cu bazin şi bine împrejmuit. „Copiilor care vor veni să îl vadă pe Baloo le explicăm că starea naturală a ursului este în libertate şi nu într-un ţarc. Însă Baloo nu ar mai rezista să fie luat de la Straja şi adus într-o rezervaţie. Aici este bine îngrijit şi trăieşte în condiţii mult mai bune decât i se pot oferi acestor animale în orice altă rezervaţie din România“, a afirmat omul de afaceri Emil Părău.

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan este un loc atractiv pentru iubitorii de schi, fiind una dintre cele mai mari din vestul ţării, dar şi unul cu  istorie aparte. În masivul Straja şi în Pasul Vâlcan, în Primul Război Mondial au murit peste 1.500 de soldaţi. În memoria lor a fost ridicat, pe munte schitul Sfinţilor Constantin şi Elena, devenit unul dintre obiectivele turistice importante din zonă. În vecinătate se află staţiunea Parâng şi zona turistică Pasul Vâlcan.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Schitul din Straja a fost jefuit de un hoţ ghinionist. Ce a păţit tânărul care a prădat biserica unde se află „icoana făcătoare de minuni”

Un tânăr a furat banii de pomelnice şi mai multe obiecte bisericeşti din schitul Straja, loc în care se află icoana Sfintei Varvara, despre care unii localnici au susţinut că a lăcrimat. Hoţul nu a ajuns însă prea departe, fiind nevoit să se predea.

Staţiunea care se transformă într-un loc de pelerinaj. Povestea tunelului celor 365 de sfinţi şi a „minunilor” din Straja

Un tunel de peste 50 de metri, împodobit cu picturile a 365 de sfinţi din calendarul ortodox, a devenit în ultimii ani una dintre marile atracţii ale staţiunii Straja. Tunelul şi schitul de la capătul lui au o poveste neobişnuită, iar omul de afaceri care le-a construit susţine că a fost martor al unor minuni petrecute aici, în ultimii ani.

FOTO Drumul Crucii în Straja: sute de oameni au parcurs traseul ce aminteşte patimilelui Iisus înaintea Răstignirii

Pe o vreme ploioasă şi rece, sute de oameni au pornit pe Drumul Crucii, un traseu de zece kilometri care porneşte din Lupeni şi urcă spre Schitul Straja din Masivul Vâlcan. Evenimentul, devenit o tradiţie locală, de 17 ani, reeditează traseul lui Iisus pe Dealul Golgotei, înainte de Răstignire.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite