Povestea arborilor, aduși în județ în urmă cu peste 100 de ani, care fac lalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arbore legendar, adus în judeţul Hunedoara de foştii baroni ai secolului XIX, face istorie. În satul Păclişa şi în apropiere de Aninoasa se află o specie de arbori pe cale de dispariţie în Europa: celebri copaci care fac lalele.

Au fost aduşi în judeţul Hunedoara în urmă cu peste 100 de ani. Sunt arbori care au înălţimi ce depăşesc 30 de metri şi care, o dată la patru ani, îşi umplu coraanele cu mii de flori asemănătoare lalelelor. Frunzele sunt în formă de liră iar florile în formă de lalea, de culoare galben-verzui, având circa 10 centimetri în lungime. Cei trei arbori care fac lalele de la Păclişa străjuiesc curtea castelului construit în secolul al IX-lea de familia baronului Poganny.

„Au fost aduşi în urmă cu aproximativ 120 de ani de baronul Poganny, care a rămas fascinat de frumuseţea lor când i-a văzut prima dată în Austria. A adus si aici trei puieţi de doi metri înălţime. Astăzi, ei au ajuns la peste 20 de metri şi se află într-o stare excelenta”, a spus Cornel Tăsală, fostul director al Centrului de la Păclişa.

Tulipanul din Aninoasa, judeţul Hunedoara, bătrân de 130 de ani, are o istorie la fel de interesantă. Declarat monument al naturii, tulipanul din Aninoasa a fost adus de la Paris în anul 1880, de Anne Margarette Maderspach, soţia baronului Maderspach, moştenitor al unor vaste domenii în această zonă. Cei doi au construit aici o grădină cu specii variate de plante, care rivaliza cu renumitele grădini din Occident.

Iubita lui Jules Verne
Cunoscătoare a mai multe limbi străine, Anne a început în acea perioadă şi o frumoasă prietenie cu scriitorul Jules Verne, cu care a schimbat mai multe scrisori. Inspirat de locurile şi peisajele pitoreşti descrise de baroneasă, Jules Verne a scris în 1892 „Castelul din Carpaţi”. Există voci care susţin că între baronesă şi scriitorul francez a existat o poveste de iubire descrisă în „Castelul din Carpaţi”. Copacul cu lalele este declarat monument al naturii. Exista câteva zeci în toată ţara, două exemplare fiind în Parcul Dendrologic „Arcalia” şi un exemplar în Parcul Municipal Bistriţa.

Plantă din America de Nord
Liriodendrum Tulpifera (Tulipanul) este originar din estul Americii de Nord, fiind un arbore deosebit în ceea ce priveşte dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul şi culoarea frunzelor şi a florilor. Unele exemplare pot ajunge şi la 200 sau chiar 300 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite