Plăcuţele din aur antice decoperite la Germisara vor fi expuse la Muzeul Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva organizează o expoziţie care reuneşte unele dintre cele mai valoroase obiecte şi bijuterii antice din colecţiile instituţiei. Vernisajul expoziţiei „Obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva” va avea loc luni, 17 martie.

Cele mai valoroase obiecte de tezaur din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vor fi expuse, de luni, 17 martie.

Evenimentul va avea loc într-un spaţiu special amenajat în Palatul Magna Curia şi va cuprinde câteva sute de exponate dintre cele mai valoroase existente în colecţiile muzeului devean. Expoziţia prezintă diferite obiecte realizate din metale preţioase care au fost utilizate pe meleagurile hunedorene pe parcursul mai multor milenii, din preistorie, până în evul mediu.

„Printre acestea se numără piesele care compun tezaurul de la Sărăcsău (comuna Şibot, astăzi în judeţul Alba), datat în secolul I a. Chr., între care se numără nouă fibule, trei colane, patru brăţări şi şase inele plurispiralice dacice din argint. Nu vor lipsi nici celebrele plăcuţe din foiţe de aur descoperite la Germisara (Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara) sau aplica cu reprezentarea Gorgonei-Medusa, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, a precizat Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al MCDR Deva.

Vizitatorii expoziţiei vor avea ocazia să afle mai multe informaţii despre piesele expuse de la specialiştii în arheologie şi istorie ai muzeului. „În cadrul expoziţiei am încercat să sugerăm atmosfera hiperbolizată a unei tainiţe în care sunt deţinute comorile”, transmit reprezentanţii MCDR Deva.


Vă recomandăm şi:

Un vas din ceramică fină descoperit pe şantierul autostrăzii va fi expus la Deva. Obiectul are o vechime de 3.500 de ani     Exponatul lunii martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este un vas din ceramică fină, decorat, despre care arheologii susţin că are o vechime de 3.500 de ani. Piesa a fost descoperită pe şantierul autostrăzii Deva – Orăştie, şi a fost restaurată.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia     Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

VIDEO Un sac cu rămăşiţe umane a fost descoperit în zona Parcului Cetate. Osemintele erau aruncate într-o groapă          Un sac de plastic în care au fost depozitate oase vechi, provenite de la mai multe persoane, a fost descoperit în această dimineaţă în zona Parcului municipal Cetate din Deva, în vecinătatea Palatului Magna Curia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite