Operaţiune de salvare nocturnă în Feţele Albe: doi turişti au fost găsiţi după ce au rămas blocaţi pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii montani şi salvamontiştii au intervenit în sprijinul a doi turişti care au urcat la aşezarea antică Feţele Albe, dar nu au mai putut coborî, după ce unul dintre ei s-a accidentat şi nu s-a mai putut deplasa. Cei doi au rămas în pădure până la miezul nopţii, când au fost reperaţi de jandarmi.

Proprietarul unei pensiuni din Grădiştea de Munte a sunat la 112, după ce a observat că, după lăsarea serii, doi dintre turiştii care au campat cu cortul în curtea pensiunii nu au mai revenit din expediţia pe munte, în care au plecat de dimineaţă.

„Jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit în căutarea celor doi turişti, care au fost identificaţi, în jurul orei 24.00, în zona cetăţii Feţele Albe. Cei doi turişti nu puteau să continue deplasarea deoarece bărbatul, în vârstă de 33 ani, domiciliat în localitatea Rădăuţi, nu putea să coboare datorită situaţiei sale medicale. Având în vedere situaţia bărbatului, jandarmii montani şi salvamontiştii l-au transportat cu ajutorul tărgii de salvare de la cetatea Feţele Albe până la locul în care era campat, pe un traseu ce a durat peste o oră”, a informat căpitanul Nicolae Răducu, de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Atât bărbatul, cât şi tânăra care îl însoţea, în vârstă de 28 ani, domiciliată în municipiul Petroşani, nu au necesitat îngrijiri medicale. Cei doi tineri au rămas să se odihnească la locul de campare.


Vă recomandăm şi:

Noaptea când flăcările bat pe comori: doi braconieri au fost surprinşi în timp ce scotoceau în cartierul antic Feţele Albe

Un bărbat a alertat autorităţile din judeţul Hunedoara după ce a observat doi căutători de comori, scotocind în situl aşezării antice Feţele Albe, considerată un cartier al oraşului antic Sarmizegetusa Regia.

FOTO Povestea cartierului uitat al Sarmizegetusei - „Feţele Albe“, sălaşul ielelor de la poalele cetăţii

Aşezarea de la Feţele Albe este considerată unul dintre cele mai misterioase locuri din Munţii Orăştiei, tărâmul vechilor cetăţi dacice. Oamenii povestesc despre ielele care ar fi trăit în templele de la Feţele Albe şi despre pădurea bântuită care înconjoară şi ascunde ruinele. În fiecare vară, în preajma sărbătorii de Sânziene (24 iunie), la monumentele de la Feţele Albe sunt organizate excursii sau meditaţii.

Ce limbă vorbeau, de fapt, dacii şi de ce nu foloseau scrierea. Sute de cuvinte mai puţin ştiute pe care ni le-au lăsat moştenire strămoşii noştri

Aproape 200 de cuvinte din limba română îşi au originea în limba vorbită de daci, potrivit celor mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă care s-au dedicat studierii limbilor arhaice. Dacii nu foloseau scrierea, este o altă concluzie la care au ajuns lingviştii consacraţi, însă cele mai multe dintre teoriile privind limba sau scrisul în vremea antică au stârnit controverse.

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei, înainte de războaiele romane care au dus la distrugerea ei. În prezent situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

Farmecele şamanilor daci, vrăjitorii care „umblau prin fum” şi se transformau în lupi. Ritualurile pe care strămoşii noştri le făceau pentru extaz şi nemurire

Religia şi ritualurile religioase au jucat un rol important în comunitatea dacilor, susţin istoricii. O serie de mărturii despre viaţa strămoşilor noştri oferă amănunte neobişnuite despre modul în care oamenii şi în special preoţii daci se raportau la divinitate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite