O companie din China a deschis o fabrică de mobilă în Orăștie. Investiția plănuită în Deva fusese blocată

0
Publicat:

O companie chineză a inaugurat o fabrică de mobilă în municipiul Orăștie, după ce în urmă cu trei ani a fost oprită să deschidă o astfel de unitate la Deva.

Fabrică de mobilă deschisă în Orăștie. Foto: Prefectura Hunedoara
Fabrică de mobilă deschisă în Orăștie. Foto: Prefectura Hunedoara

O companie chineză a inaugurat o fabrică de mobilă în Orăștie, după ce în urmă cu trei ani a fost oprită să deschidă o astfel de unitate la Deva.

După ce proiectul deschiderii unei fabrici de mobilă la Deva a fost blocat în instanță, compania chineză Uerom Furniture a inaugurat o astfel de fabrică în Orăștiei. Circa 150 de locuri de muncă au fost create în unitatea de producție.

„Grupul UE, un jucător important pe piața mondială a fabricării de scaune, și-a îndeplinit astăzi misiunea de a amplasa o fabrică în zona Balcanilor, în municipiul Orăștie, județul Hunedoara. În viitorul apropiat, viziunea este de a dezvolta producția la o capacitate mult mai mare. Prin deschiderea fabricii Uerom Furniture, județul nostru și municipiul Orăștie devin o referință strategică pentru IKEA – liderul de piață care furnizează mobilă de calitate la prețuri avantajoase”, a informat Instituția Prefectului - județul Hunedoara.

Salariile de încadrare oferite muncitorilor încep de la 3.200 de lei pentru operatori asamblare și 3.520 de lei pentru cusători, la care se adaugă diverse bonusuri și facilități, anunță reprezentanții companiei, pe pagina de Facebook a fabricii.

Investiția din Deva, blocată în instanță

În 2020, compania chineză se pregătea să deschidă o fabrică de mobilier în Deva, pe un teren din zona Sântuhalm, însă investiția a fost blocată în instanță, după ce unii localnici au reclamat că ar fi dăunat mediului. Florin Oancea, primarul Devei, susținea atunci că noua fabrică ar fi reprezentat o investiție de 20 de milioane de euro, care ar fi adus peste 1.500 de locuri de muncă.

Câţiva localnici nu au fost, însă, de acord, ca în apropierea proprietăţilor lor să fie ridicată fabrica şi au dat în judecată municipalitatea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara în judecată, reclamând că „schimbarea destinaţiei zonei în cea destinată unităţilor industriale este nelegală”. Oamenii au invocat lipsa acordului vecinilor, nerespectarea prevederilor referitoare la consultarea populaţiei.

„Disconfortul înseamnă în primul rând poluare, în al doilea rând, trafic intens în zonă, zgomot şi toate aspectele care le afectează calitatea vieţii locuitorilor din Sântuhalm. În spaţiul public şi la şedinţele de informare publică reprezentanţii primăriei ne-au spus iniţial că în fabrică doar se vor asambla canapele şi birouri, care vin prefabricate şi finite. În realitate, se face o activitate de producţie, care implică frezare, debitare, şlefuire, vopsitorie, sudură a cadrelor metalice, infuzie de spumă poliuretanică, activităţi care sunt toxice şi dăunătoare populaţiei din zonă”, relata Mihai Bădoi, unul dintre reclamanți.

Reprezentanţii Consiliului Local Deva au precizat în instanță că solicitările reclamanţilor au fost neîntemeiate, iar documentaţia tehnică a proiectului respectă legea şi normele de sănătate, întrucât activitatea fabricii se va desfăşura exclusiv în spaţii închise, iar poluarea fonică reclamată de localnici, precum şi alte surse de poluare sunt reduse, în limitele prevăzute de lege.

Din cei 300-400 de locuitori ai zonei Sântuhalm, doar câţiva au fost nemulţumiţi, iar unii dintre ei nici măcar nu locuiesc în zonă, afirmă primarul Devei, în 2020.

În final, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care se deschidea calea investitorilor și a unui aviz de mediu pentru începerea lucrărilor la fabrică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite