„Minunea din Ţebea”. Gorunul lui Horea a revenit la viaţă: a răsărit un vlăstar în trunchiul stejarului
0
Ultima creangă a Gorunului lui Horea s-a prăbuşit în 2005, iar de atunci arborele secular - monument istoric, nu a mai dat semne de viaţă.
Oamenii care au participat, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea au putut observa o nouă mlădiţă răsărită de la rădăcina gorunului lui Horea, despre care se credea că e putrezit complet.
În vara anului 2005, ultima creangă a stejarului secular a fost doborâtă de o furtună, iar trunchiul acestuia, cimentificat atât în exterior cât şi în interior, nu a mai dat până în prezent niciun semn de viaţă.
Administratorii „Panteonului moţilor” – locul unde se află Gorunul lui Horea şi mormântul lui Avram Iancu, spun că vor avea grijă ca mlădiţa din gorun să se dezvolte în condiţii bune.
Gorunul lui Horea, vechi de peste patru secole, a fost cimentificat în încercarea autorităţilor de a-l menţine. Ramurile sale s-au prăbuşit de-a lungul timpului, iar cea mai mare parte din arbore s-a uscat.
Gorunul în anii '70 Sursa Ilustrată, Wikipedia

Stejarul din cimitirul de la Ţebea a intrat în istorie în toamna târzie a anului 1784. Se spune ca a fost locul de întâlnire al capilor răscoalei condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, împotriva nobilimii maghiare. Aici liderii răsculaţilor au plănuit revoltele sângeroase ale moţilor, care s-au răspândit cu repeziciune în satele din Ţara Zarandului şi din ţinuturile Devei şi Hunedoarei. Câteva decenii mai târziu, lângă stejarul secular avea să fie înmormântat Avram Iancu, după ce ultimele săptămâni de viaţă zăcuse în spitalul din Baia de Criş, învecinat satului Ţebea.
Avram Iancu, omagiat la Ţebea. Video: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Povestea gorunului secular
De peste un secol, gorunul a început să se usuce. Pentru a fi protejat, în anul 1924, a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat în interior, iar trunchiul a fost retezat de la înălţimea de circa nouă metri, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. În 1947, Gorunul lui Horea a intrat într-o nouă etapă de „restaurare”.
Ţebea în 1858. Sursa Ziarul Duminical (Budapesta)

Trunchiul său a fost îmbrăcat în ciment, pe care a fost imprimat modelul scoarţei. Trei decenii mai târziu, autorităţile au amplasat un stâlp de beton pentru a susţine ultima creangă a gorunului. În vara anului 2005, o vijelie puternică a dus la ruperea ei.
Gorunul în 2005 Foto Traian Manu

Stâlpul care o susţinea a fost îndepărtat. Din ramura ruptă a fost cioplită o cruce pe care localnicii au aşezat-o lângă bătrânul stejar.
Gorunul lui Horea. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă

Vă recomandăm să citiţi şi: