Minerii din Valea Jiului au ieşit în stradă: se tem că vor rămâne fără locuri de muncă în exploatările neviabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii se plâng de nesigranţa din industria în care activează. D.G. FOTO: zhd.ro
Minerii se plâng de nesigranţa din industria în care activează. D.G. FOTO: zhd.ro

Peste 500 de mineri de la exploatările Petrila, Paroşeni şi Uricani au protestat astăzi pe străzile Petroşaniului şi în faţa Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului. Oamenii sunt nemulţumiţi că huila pe care o scot din cele trei mine, aflate în proces de închidere, a fost refuzată la cumpărare de Complexul Energetic Hunedoara.

De la 1 iulie, cele trei mine considerate neviabile nu au mai livrat cărbune Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii au fost trimişi, pentru aproape o săptămână, în concediu forţat şi vor avea venituri mai mici.
Minerii au avrut să atragă atenţia asupra problemelor sociale cu care se confruntă

„Vrem să muncim. Minerii nu sunt lăsaţi să muncească şi să dea cărbune, altceva nu cerem. Să ni se respecte programul pe care am fost trecuţi. Nu am cerut noi să fim declaraţi neviabili, până la urmă lucrurile s-au tranşat în două, iar salariaţii de la cele trei mine vor doar să fie lăsaţi în pace să muncească şi să dea cărbune conform programului care a fost stabilit”, a declarat liderul Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

Preţul cărbunelui, sămânţă de scandal
Reprezentanţii minelor neviabile au negociat cu şefii Complexului Energetic Hunedoara achiziţia cărbunelui, însă nu au reuşit să cadă la o înţelegere. CEH a propus un preţ de 43 de lei pe gigacalorie, iar conducerea Societăţii de Închidere a Minelor vrea păstrarea preţului de 64 de lei pe gigacalorie, la cărbune, aşa cum este prevăzut de reglementările Comisiei Europene.

Iniţial, minerii estimau că la proteste urmau să participe 2.000 de oameni, dar numărul celor prezenţi a fost mult mai mic. Cei care au venit la miting s-au arătat nemulţumiţi că politicile economice îi dezavantajează. „Protestăm pentru locurile de muncă. Neavând unde livra cărbunele, obligatoriu trebuie să stăm acasă. Avem copii de crescut, de întreţinut şi nouă ne sunt afectate locurile de muncă”, a spus unul dintre ortaci.

Alte articole despre minerit:

Scandalul cărbunelui declanşează revolta minerilor: peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi la proteste, în Valea Jiului

Valea Jiului a intrat din nou „în fierbere” din cauza neînţelegerilor dintre reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri ale Minelor din Valea Jiului. Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Petroşani, marţi după-amiază.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

Citiţi şi:

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

FOTO Muntele de aur al Hunedoarei: povestea vechiului orăşel minier Săcărâmb, Eldorado al Europei din secolele trecute

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite