Video Județul din România invadat de daci și romani. Festivaluri istorice fără număr în Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Festivalurile cu tematică istorică, organizate din fonduri publice, au devenit o nouă modă în județul cu unele dintre cele mai degradate monumente istorice din România: Hunedoara.

Bătălie între daci și romani, la Dacfest. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Bătălie între daci și romani, la Dacfest. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Vara, în aproape fiecare sfârșit de săptămână, dacii, romanii și cavalerii medievali defilează prin Hunedoara. Festivalurile cu tematică istorică, organizate din fonduri publice, au devenit o nouă modă în județul cu unele dintre cele mai degradate monumente istorice din România.

În Antichitate, castrul roman Germisara (satul Cigmău, Hunedoara) de pe malul Mureșului era o așezare militară puternică menită să supravegheze drumul imperial care lega Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia şi Apulum, şi exploatările aurifere din Apuseni.

Ruinele castrului au fost redescoperite în secolul al XX-lea, însă decenii în șir, cea mai mare suprafață din terenul ocupat de vestigii a fost folosită ca teren agricol. După 1990, doar căutătorii de comori au părut mai interesați de potențialul sitului antic, scormonind printre rămășițele clădirilor sale.

Locul antic, aflat la vreo 100 de metri de șoseaua Simeria – Geoagiu Băi, a rămas apoi ascuns de vegetația luxuriantă și întinderea de mărăcini lăsată să crească în voie.

Festivalul Dacfest a deschis drumul „festivalurilor daco-romane”

La câțiva kilometri de castrul roman de la Cigmău, anual are loc cel mai popular festival cu tematică istorie dedicat Antichității. Ediția din acest an a Dacfest, finanțată de Consiliul Județean Hunedoara, a avut loc în iulie și a strâns peste 100 de participanți și sute de spectatori.

Festivalul Dacfest (video) are loc în fiecare vară, începând din 2010 și se numără printre cele mai vechi evenimente de reconstituire istorică organizate după 1990 în Hunedoara. Primele sale ediții au avut loc în satul Costești, aproape de cetățile dacice, însă Măgura Uroiului, mai apropiată Devei, Hunedoarei și autostrăzii A1, a fost considerată un loc mai prilenic pentru festival.

Dacă în urmă cu 13 ani, festivalul daco-roman reprezenta o raritate în Hunedoara, cu timpul numărul acestor evenimente a crescut exponențial. Toate sunt finanțate din fonduri publice și reprezintă și un prilej pentru politicienii locali de a se promova.

În vara anului 2023, cel puțin zece festivaluri cu tematică istorică au fost programate în Hunedoara.

Dacii și romanii, celebrați lângă monumente neglijate

Cetatea medievală Deva a fost „invadată” de daci și medievali atât în iunie, cât și în iulie 2023, când au avut loc evenimentele culturale cu titlul „Daci la Cetatea Devei”.

„Publicul este invitat să ia parte la un eveniment unde va afla informații despre Cetatea Deva, istoria locului, va putea urmări demonstrații militare din perioada antică, tir cu arcul, ritual antic, ateliere civile, ateliere de jocuri â și să asculte muzică veche”, informa Primăria Deva.

La șase kilometri de municipiul Deva, așezarea antică de la Micia (comuna Vețel) a găzduit și ea în ultimii ani evenimente de reconstituire istorică, sub titlul „Micia Rediviva”.

În timpul anului, ruinele amfiteatrului, așezării civile și termelor de pe malul Mureșului sunt aproape inaccesibile vizitatorilor, situl fiind izolat între magistrala de cale ferată, turnurile de răcire ale Termocentralei Mintia, râul Mureș și terenurile agricole ale localnicilor.

Unii arheologi au făcut eforturi pentru a-l reda comunității și a-i cunoscută importanța Miciei ca sit istoric.

Germisara, loc de întâlnire al dacilor și romanilor

Stațiunea Geoagiu Băi din Hunedoara (video) este vizitată în timpul verii de mii de turiști, veniți la băile cu ape termale. În centrul ei se află rămășițele termelor Germisara, căutate în Antichitate de daci și romani.

Bazinul antic a fost restaurat la începutul anilor ’80, iar de atunci au loc doar lucrări de întreținere, necesare după mizeria pe care o lasă în urmă numeroși turiști.

În vecinătatea termelor antice valoroase, dar neglijate de români, dacii și romanii și-au dat întâlnire în luna iulie, la a șaptea ediție a Festivalului Aqua Sacra Germisara.

„Organizatorii au pregătit pentru publicul prezent la eveniment: vizite în taberele istorice, demonstraţii interactive la atelierele meşteşugăreşti, ritualuri antice, reconstituirea unor bătălii între daci și romani şi un concurs pentru copii”, informa Terra Dacica Aeterna, la deschiderea evenimentului.

Germisara. Foto: Daniel Guță
Germisara. Foto: Daniel Guță

Nici orașul Călan nu a dus lipsă de astfel de evenimente. Situl Aquae Călan, al stațiuni cu ape termale cunoscută în vremea romanilor, a fost neglijat în ultimii ani, însă din 2023 un festival îi poartă numele. Prima ediție a Festivalului antic Aquae Călan a avut loc în luna mai.

„Este un act de reconstituire istorică și promovare a tradițiilor arhaice de pe Valea Sargeției (râul Strei)”, îl anunțau organizatorii în parteneriat cu primăria orașului. Dacii, romanii și formațiile musicale au întreținut atmosfera evenimentului în centrul orașului Călan, mai accesibil decât vechile terme romane.

În august, micuța cetate feudală Mălăiești din Țara Hațegului a găzduit și ea un festival cu tematică istorică, iar în perioada 26-27 august 2023 va avea loc festivalul medieval din Hunedoara, ajuns la a treia ediție.

Până atunci, turiștii au ocazia să îi vadă pe daci și romani „la lucru”, la poalele cetății dacice Costești, unde în weekend (19-20 august 2023) este organizat Festivalul Frăția Lupilor.

În anii următori, anunță autoritățile din Hunedoara, numărul festivalurilor cu tematică istorică va crește în Hunedoara. Sarmizegetusa și așezări din Ținutul Pădurenilor vor găzdui și ele astfel de evenimente.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite