Jaf pe șantierul arheologic, pe șoseaua Geoagiului. Vas antic dispărut de pe drumul roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vas antic de ceramică, descoperit de arheologi în timpul săpăturilor efectuate în perimetrul șoselei Simeria – Geoagiu, Hunedoara, dispărut de pe șantier. Polițiștii caută autorul furtului.

Șantier arheologic pe șoseaua Simeria - Geoagiu. Arhivă. Foto: Daniel Guță
Șantier arheologic pe șoseaua Simeria - Geoagiu. Arhivă. Foto: Daniel Guță

Drumul Județean 107 A Simeria – Geoagiu se află în curs de modernizare, iar pentru că traseul șoselei se suprapune unui drum înființat de romani și traversează mai multe așezări antice, în mai multe locuri din perimetrul său au loc descărcări arheologice.

Pe unul dintre șantiere a fost descoperit un vas antic, însă la scurt timp hoții au furat artefactul.

„O femeie a sesizat Poliţia Orașului Simeria despre faptul că persoane necunoscute, în perioada 8-10 octombrie 2022, au pătruns în zona în care se efectuau săpături arheologice eferente realizării de lucrări de amenajare a drumului județean 107 A (pe raza satului Folt, comuna Rapoltul Mare), de unde ar fi sustras un vas ceramic antic, aflat în zona săpăturilor din situl arheologic”, a informat Carla Strujan, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

În zona satului Folt, cercetările arheologice derulate de-a lungul timpului au scos la iveală mai multe piese de ceramică romană, materiale de construcție de factură romană și chiar un cuptor roman, însă așezarea de pe malul Mureșului a păstrat și numeroase vestigii din epoca preistorică.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de: efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică şi furt calificat.

„Au loc cercetări în vederea identificării autorilor şi a recuperării bunului sustras”, a precizat reprezentanta IPJ Hunedoara.

Șantier arheologic amplu pe fostul drum roman

Şoseaua Simeria - Geoagiu se află în şantier din anul 2021, iar pe traseul ei, în ultimele luni, arheologii au făcut mai multe descoperiri preţioase.

Cele mai importante au putut fi observate la Măgura Uroiului, unde a fost dezvelită o secţiune bine conservată din drumul roman care trecea prin Simeria, traversa Mureşul pe la Uroi şi apoi urma malul drept al râului spre Geoagiu, unde în Antichitate funcţiona un castru roman (la Cigmău) şi faimoasele băi termale Germisara.

Rămășițele drumului roman, la Uroi. Foto: Daniel Guță. ARHIVĂ
Rămășițele drumului roman, la Uroi. Foto: Daniel Guță. ARHIVĂ

În imediata vecinătate a secţiunii din drum, arheologii au scos la iveală rămăşiţele unui cimitir roman.

În anii ´70, la poalele Măgurii Uroiului a fost descoperit primul mormânt roman, sub o placă de marmură folosită ca lespede. Mormântul din secolul al treilea, cu pereţii de cărămidă, fusese jefuit în vechime, arătau arheologii.

Alte morminte de adulţi şi copii au fost scoase la iveală, în urma cercetărilor recente de la Măgura Uroiului.

Şi în alte locuri din împrejurimile Măgurii Uroiului au fost descoperite necropole antice, unul dintre cele mai mari astfel de cimitire fiind identificat la Săuleşti, pe celălalt mal al Mureşului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite