Începe modernizarea Centrului vechi din Hunedoara. Mai multe străzi vor deveni zone pietonale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul vechi din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Centrul vechi din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O nouă zonă pietonală va fi înfiinţată în Centrul vechi al Hunedoarei, la poalele Castelului Corvinilor. Lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană.

Centrul vechi al municipiului Hunedoara intră în şantier şi va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor europene.

Castelul Corvinilor, restaurat cu fonduri UE. Cel mai împodobit turn medieval îşi va recăpăta strălucirea

Poarta secretă a adăpostului antiatomic de lângă Castelul Corvinilor. Ce legende stranii păstrează VIDEO

Adevărata temniţă a lui Dracula. Beciul interzis din Castelul Corvinilor ascunde un secret înfiorător VIDEO

Investiţia derulată de municipalitate are o valoare de 45,7 milioane de lei, iar cea mai mare parte (98 la sută din sumă) este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

În urma licitaţiei, contractul de execuţie a proiectului a fost adjudecat de societatea Hidro Salt B 92 Bucureşti, care va începe lucrările în această vară, arată reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

„Proiectul vizează atât încurajarea folosirii soluţiilor de transport alternative (autobuze ecologice, velo, pietonal), cât şi realizarea unor transformări benefice evidente în zona istorică a municipiului Hunedoara, prin ample lucrări de reabilitare şi modernizare. Proiectul este corelat cu alte două iniţiative de acelaşi tip, Coridorul Central şi Coridorul de Est, în cadrul cărora lucrările sunt deja în derulare. Cele trei proiecte au o valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro”, a informat Primăria Hunedoara.

Lucrările din zona Centrului vechi (Coridorul de vest al Hunedoarei) vizează reabilitarea mai multor străzi, amenajarea unei zone pietonale în Centrul vechi, reabilitarea şi modernizarea mai multor artere rutiere şi transformarea străzilor Constantin Bursan, Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă în străzi cu caracter semi-pietonal (accesul auto fiind permis doar riveranilor şi autovehiculelor de intervenţie). Din fondurile europene vor fi construite şi piste de biciclete.

Centrul vechi a fost „nucleul” târgului Hunedoarei

Centrul vechi al Hunedoarei, vegheat de la înălţime de Castelul Corvinilor şi tăiat de apele râurilor Cerna şi Zlaşti, a fost vreme îndelungată un loc pitoresc unde se defăşura unul dintre cele mai populare târguri din regiune. La sfârşit de săptămână, întinderea înconjurată de hanuri, prăvălii şi case solide, ridicate din piatră, devenea un loc de întâlnire şi comerţ pentru oamenii din toate colţurile Ţinutului Pădurenilor.

Muntenii coborau pe cai sau pe jos, cu desagile pline de unelte, cuie şi bare de fier maleabil, realizate în atelierele din jurul minelor de fier, cu produsele de şelărie şi ciorăpărie rustică şi manufacturi din lemn, iar în schimbul mărfurilor lor, cumpărau alimente şi alte bunuri necesare în gospodării.

Până aproape de mijlocul secolului trecut, când combinatul siderurgic a început să se extindă, Hunedoara era un orăşel cu mai puţin de 8.000 de locuitori, a cărui comunitate gravita în jurul Centrului vechi şi al Castelului Corvinilor. 

În anii de comunism, zona de pe malul Cernei a rămas o „haltă” în drumul muncitorilor spre combinat şi a turiştilor de la castel, însă în ultimele decenii a rămas tot mai pustie.

În prezent, Centrul vechi al Hunedoarei păstrează câteva monumente reprezentative ale Hunedoarei, însă multe dintre clădirile sale vechi sunt degradate şi au nevoie de renovare, la fel şi Parcul Libertăţii unde se află un monument simbol al oraşului - Corbul cu inel în cioc.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Cetatea dacică plină de mistere de lângă Castelul Corvinilor. Rămăşiţele sale au fost date uitării VIDEO

Castelul Corvinilor, în şantier din 2019. Cum se lucrează la restaurarea cetăţii medievale din Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite