Castelul Corvinilor, restaurat cu fonduri UE. Cel mai împodobit turn medieval îşi va recăpăta strălucirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor din Hunedoara beneficiază de noi fonduri europene pentru restaurare. Picturile interioare şi exterioare ale ansamblului medieval vor fi refăcute.

Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra într-o nouă etapă de restaurare, finanţată cu fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Investiţia este estimată la aproximativ 20 de milioane de lei.

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Cetatea dacică plină de mistere de lângă Castelul Corvinilor. Rămăşiţele sale au fost date uitării VIDEO

Castelul Corvinilor, în şantier din 2019. Cum se lucrează la restaurarea cetăţii medievale din Hunedoara

„Graţie noii finanţări, se vor putea continua şi extinde lucrările actuale de reabilitare şi restaurare din mai multe zone ale castelului, cum ar fi: frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă şi Turnul Pustiu, subsolurile Sălii Cavalerilor, Bastionului Alb şi Bucătăriei nobiliare, elemente de valoare artistică şi istorică excepţională”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

Unul dintre monumentele castelului, vizate de proiect, este Turnul Buzdugan. Înalt de peste 30 de metri, fostul turn de observaţie în vremea lui Ioan de Hunedoara a fost considerat cea mai impresionantă şi masivă construcţie din zona nordică a Castelului Corvinilor. Purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea. 

Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice şi florale, dar şi cu elemente de tehnică militară şi scene din viaţa oraşului. Cu timpul, acestea şi-au pierdut coloritul. Acoperişul său a fost supraînălţat în secolul al XIX-lea, iar pe vârful acestuia a fost aşezată în 1874 o statuie din bronz, reprezentând un soldat medieval.


Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Fondurile europene accesate pentru noul proiect vor fi folosite şi pentru înlocuirea pardoselii din Sala Cavalelilor cu una nouă, identică cu cea existentă şi pentru recrearea picturilor de pe peretele Loggia Mathia, conform documentelor aflate în arhive. În proiect mai este inclusă şi refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural şi a unui nou sistem video în întreg castelul.

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale.

În prezent, mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului. Proiectul actual de restaurare, n valoare de circa cinci milioane de euro – fonduri europene, vizează reabilitarea spaţiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperirile care au schimbat istoria la Castelul Corvinilor. Secole în şir, nimeni nu a bănuit existenţa acestor comori

Misterele războinicilor daci îngropaţi alături de armele lor în actuala grădină a Castelului Corvinilor VIDEO

Cât adevăr este în legendele înfiorătoare despre Castelul Corvinilor. Semnificaţia reală a unei inscripţii misterioase

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite