Imagini aeriene cu ploaia de bombe care a devastat oraşele României în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardamente asupra rafinăriilor din zona Ploieşti. aprilie 1944. Sursa. memorialploiesti.org.
Bombardamente asupra rafinăriilor din zona Ploieşti. aprilie 1944. Sursa. memorialploiesti.org.

Peste 15.000 de români au murit în urma bombardamentelor aeriene asupra oraşelor României din aprilie – august 1944. S-au păstrat imagini aeriene rare din timpul campaniei devastatoare.

Una dintre cele mai intense campanii de bombardamente aeriene înregistrată asupra României, în Al Doilea Război Mondial, a avut loc în perioada 4 aprilie – 18 august 1944.

GALERIE FOTO

Forţele aeriene ale Aliaţilor au vizat Bucureştiul, rafinăriile din Ploieşti, infrastructura feroviară din sudul ţării şi mai multe oraşe mari ale României, împreună cu zonele industriale, fabricile, depozitele de carburanţi.

„Bombardierele americane aparţineau Armatei 15 aeriene a SUA, iar în 1944 au participat la bombardamentele de pe teritoriul României alături de acestea şi bombardiere britanice aparţinând RAF, în special în bombardamente de noapte. Bombardierele decolau de pe aerodromuri construite în sudul Italiei, fiind însoţite de cele mai multe ori de avioane de vânătoare. În cadrul Operaţiunii Frantic, bombardierele decolau din Italia urmând că după ce efectuau misiunile deasupra României să aterizeze în Ucraina, să reîncarce cu bombe şi combustibil apoi să se reîntoarcă în Italia executând alte misiuni de bombardament în România”, informa Asociaţia Memorial Ploieşti, dedicată promovării istoriei aviaţiei şi a istoriei sale în anii celui De-al Doilea Război Mondial.

Imagini rare din timpul bombardamentelor, realizate în vara anului 1944 şi declasificate de americani în anul 2007, au fost publicate pe pagina de internet a Asociaţiei Memorial Ploieşti.

3.000 de morţi în Bucureşti, în aprilie 1944
Cele mai intense bombardamente asupra Bucureştiului au avut loc în 4 aprilie 1944, atunci când câteva sute de bombardiere americane, plecate din Italia, au vizat în special triajul Gării de Nord, Atelierele CFR şi cartierul Griviţa. Bombardamentele s-au soldat cu peste 3.000 de morţi şi sute de clădiri distruse, potrivit unor istorici.

bucuresti imagini aeriene bombardamente 1944
bucuresti imagini aeriene bombardamente 1944


Bucureşti, aprilie 1944. Sursa: Asociaţia Memorial Ploieşti

bucuresti imagini aeriene bombardamente 1944


Zona oraşului Ploieşti, considerată de americani la acea vreme unul dintre cele mai bogate izvoare de carburanţi pentru armata germană, a fost lovită începând din 5 aprilie. La primele raiduri au participat 230 de bombardiere escortate de 180 de avioane de vânătoare, iar bilanţul bombardamentelor a ajuns la peste 380 de morţi, şi distrugeri produse la opt rafinării, trei spitale, cinci şcoli, trei biserici şi alte peste 1.500 de clădiri.

Ploieşti
Ploieşti
Ploieşti


Ploieşti, aprilie 1944. Sursa: Asociaţia Memorial Ploieşti

Ploieşti

În primele zile din iunie 1944, Aliaţii au bombardat oraşele Oradea, Galaţi şi Focşani. În 2 iunie, peste 260 de bombe au căzut asupra Oradiei, distrugând peste 150 de clădiri şi avariind alte 840. Peste 100 de oameni au murit. Galaţiul a fost atacat în 6 iunie de peste 100 de avioane de bombardament protejate de 54 de avioane de vânătoare Mustang.

În iulie 1944, în cadrul operaţiunii Frantic, au fost lovite Aradul, aerodromul de la Ziliştea, Buzău, regiunea Bucureşti – Ploieşti, iar în august, Focşaniul şi Craiova.

Imagini aeriene din timpul bombardamentelor din 1944.


Oradea,1944. Sursa: Asociaţia Memorial Ploieşti

Oradea imagini aeriene din timpul bombardamentelor din 1944.

În total, „timp de peste 4 luni, bombardierele americane au executat 41 de lovituri aeriene, din care 11 pe timp de noapte (aprilie – 6 atacuri de zi şi 1 de noapte, mai 5 de zi şi 3 de noapte, iunie – 4 de zi şi 1 de noapte, iulie – 8 de zi şi 4 de noapte, august – 7 de zi şi 2 de noapte), cele mai multe lovituri fiind date asupra zonei Ploieşti – Câmpina (30 de atacuri), urmată de Bucureşti (20 de atacuri), Braşov (7), Giurgiu, Focşani şi Turnu Severin (câte 5). Pierderile umane provocate de bombardamente s-au ridicat la 15.253 de oameni, din care 7 592 morţi (din care 562 copii) şi 7 661 răniţi (603 copii)”, scrie istoricul militar Alesandru Duţu, pe blogul său.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Episod sfâşietor din Al Doilea Război Mondial, în imagini rare: bombele aruncate din avion au devastat un vagon cu refugiaţi şi au ucis nouă oameni

Scrisoarea emoţionantă a fetei care s-a iubit cu un prizonier sovietic, fugit pe front: „Să am fericirea numai trei zile să mai trăiesc cu tine şi la urmă să mor”

Măcelul comis de ostaşii sovietici în 1944 într-un sat din Ardeal: „Ne-au spus că pentru fiecare soldat rus de care ne vom atinge, vor executa cinci români”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite