Grupare acuzată de trafic de mercur şi furt de minereu aurifer din fosta mină de la Barza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galerie minieră, în zona Barza. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Galerie minieră, în zona Barza. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

mai mulţi localnici acuzaţi de trafic de mercur şi de faptul că au intrat ilegal în galeriile minei Barza de unde au furat minereu aurifer au fost trimişi în judecată.

Cinci bărbaţi au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de infracţiuni vamale, furt de minereu aurifer şi trafic de substanţe toxice (mercur).

Cum arată fosta mină Barza, închisă în urmă cu 15 ani. De aici au fost scoase zeci de tone de aur VIDEO

Acuzaţii grave pentru „alchimiştii” de la Gurabarza: contrabandă cu mercur şi furt de minereu aurifer

VIDEO Drumul Aurului. Locurile unice din Munţii Metaliferi, puţin cunoscute de români

Procesul are loc la Judecătoria Brad, unde sunt inculpaţi Constantin Tomescu, Gimenez Machi, Alexandru Neag, Tiberiu Bratima şi Ilarion Molocea. Împotriva lor s-au îndreptat în instanţă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania de stat Minvest.

În luna mai, cei cinci au fost puşi sub învinuire pentru furt calificat, contrabandă calificată şi trafic de produse sau substanţe toxice, precum şi pentru executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

Poliţiştii au stabilit că bărbaţii, unii dintre ei foşti mineri, au pătruns în galeriile fostei Mine Barza, de unde au furat minereu aurifer, în scopul prelucrării, a extragerii şi a valorificării aurului din acesta. „Cu ocazia controlului corporal, asupra a trei persoane au fost găsite 50 kilograme de minereu aurifer, trei kilograme de mercur şi mai multe unelte folosite la extragerea minereului din mină, care au ridicate în vederea cercetărilor şi a stabilirii prejudiciului”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Gurabarza, o exploatare auriferă care a funcţionat intens timp de două secole în vecinătatea municipiului Brad, a fost închisă la mijlocul anilor 2000. Dărâmăturile ocupă hectare întregi din valea în care funcţiona centrul industrial. La începutul secolului trecut, minerii de la Barza scoteau anual peste o tonă de aur pur din galeriile săpate în munte.

Mai puteţi citi şi:

Comorile istorice din Ţara Zarandului. Pe urmele celor mai vechi mine de aur şi ale legendarilor Horea şi Avram Iancu

VIDEO Răsăritul de soare din Apuseni. Cum arată o dimineaţă perfectă într-unul dintre cele mai pitoreşti locuri din ţară

FOTO Muzeele Hunedoarei au păstrat peste 20 de kilograme de aur. Unde se află cele mai frumoase exponate



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite