Gest emoționant în poiana cu ghiocei. Ce au făcut doi tineri fermecați de magia locului VIDEO

0
Publicat:

Sute de turiști au ajuns la sfârșit de săptămână în poienile cu ghiocei din Munții Șureanu, aflate pe Platoul Vârtoapelor din Hunedoara și în apropiere de Peștera Cioclovina. Pentru unii dintre ei, vizita a fost un moment de neuitat.

Logodnă între ghiocei. Foto: Adrian Maf.
Logodnă între ghiocei. Foto: Adrian Maf.

Covoare întinse cu ghiocei au împodobit Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina din județul Hunedoara, iar locurile din munți au devenit destinații pentru numeroși excursioniști.

Poienile cu ghiocei din Munții Șureanu au fost aglomerate de turiști veniți din întreaga țară. Mulți dintre ei au urcat la Platoul Vârtoapelor din Hunedoara ori la Peștera Cioclovina, unde au putut găsi faimoșii ghiocei sălbatici, numiți și luște.

Frumusețea locurilor i-a inspirat pe unii dintre oaspeții așezărilor din ținutul cetăților dacice.

Logodnă în ținutul cetăților dacice

Pentru Adrian, un tânăr din Lupeni, Platoul Vârtoapelor din Hunedoara a devenit un loc special, pe care nu îl va mai uita vreodată. Sâmbătă, 9 martie, pe covorul de ghiocei sălbatici așternut în pădure, i-a cerut mâna iubitei sale.

Platoul Vârtoapelor. Foto: Adrian Maf.
Platoul Vârtoapelor. Foto: Adrian Maf.

„Amândoi suntem iubitori de natură, iar în primul an în care ne-am cunoscut, Platoul Vârtoapelor din Hunedoara a fost unul dintre locurile pe care le-am vizitat împreună și a rămas în memoria noastră. Iar în anul acesta am ales să ne fie martor la logodnă chiar locul în care primăvara, renașterea și viața își fac simțită prezența prin minunatul covor de ghiocei”, spune Adrian.

În pădurile din vecinătatea Peșterii Cioclovina, florile sălbatice au atras un număr mare de turiști, unii veniți cu microbuzele de la sute de kilometri.

„Am urcat sâmbătă, deasupra Peșterii Cioclovina, unde pădurea este acum plină de ghiocei sălbatici și am întâlnit mai multe grupuri de turiști venite din Hunedoara, Timiș și din alte zone. Oamenii s-au bucurat de frumusețea acestor locuri și de florile care le împodobesc, le-au fotografiat, însă față de alți ani, nu le-au mai rupt pentru a le duce acasă”, spune Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara (video - Lucian Ignat).

Ruperea florilor interzisă

De altfel, smulgerea florilor sălbatice este interzisă în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, iar rangerii au făcut adesea apeluri către excrusioniști să nu mai rupă plantele care cresc în rezervația din Munții Șureanu.

Pentru unii localnici, poienile cu ghiocei din Munții Șureanu (video - zona Ponorici - Cioclovina), ținutul cetăților dacice, au semnificații deosebite.

Oamenii au păstrat tot felul de legende despre locurile aflate sub puterea zânelor și spiritelor naturii, numite „Alea frumoase” conform tradiției populare. Cei care nu respectă ordinea naturii pot fi pedepsiți de zâne, arată tradiția populară.

Uneori cei care se apropie de Alea Frumoase sunt pedepsiţi: „li se schimbă chipul, se strămută uitătura“, relatau oamenii locului, citaţi de etnologul Lucia Apolzan, în lucrarea „Aspecte ale culturii spirituale“, în 1981.

„Cu înțelepciunea veacurilor și a celor 75 de ani ai ei, Ioana Bodea Sufletoaia m-a dus într-o lume a imaginației: Așa trebuie să chiotești noaptea, ca să nu chemi Vâlvele Pădurii. După ce s-a întunecat nu mai strigi Uuuu... uuu, că vine Vâlva. Țuuui... hîî alungă lupul, Vâlva rămâne în pădure... Alea Frumoase... nu vezi nimic, auzi numai fâl... fâl... fâl... Alea Frumoase umblă prin grădini pe pruni, pe meri, pe stejari; nu stau pe mesteacăn și pe brad; se aud cântând; dacă ai făcut ceva rău împotriva lor, se poate întâmpla să te nenorocești”, relata etnologul Lucia Apolzan, în volumul „Drumuri, încercări, împliniri. Memorii” (1999).

În Munţii Șureanu, înconjurate de păduri, de drumuri şi vestigii dacice, se află câteva dintre cele mai arhaice sate din România. Sunt locuri unde localnicii au păstrat tradiții și obiceiuri vechi, și în care ființele supranaturale au un loc aparte.

Cele mai izolate sate sunt așezările pastorale de pe Platforma Luncanilor, o regiune distinctă în Munţii Orăştiei, cu relief calcaros, care se întinde pe mai mult de 10.000 de hectare şi este ocupată în cea mai mare parte de păşuni, păduri şi fâneţe.

Platforma Luncanilor cuprinde, platourile Urșici, Târsa, Cioclovina, iar în extensia sa se află masivul Vârtoapele.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite