Geoparcul Dinozaurilor a fost explorat de geologi bulgari şi de rangeri din Islanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de geologi au participat la schimbul de experienţă în Ţara Haţegului.
Zeci de geologi au participat la schimbul de experienţă în Ţara Haţegului.

Aproape 50 de profesori universitari, studenţi şi geologi, membri ai Societăţii Geologice Bulgare, au vizitat timp de două zile Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Anual, ei fac excursii în teren pentru a pentru a vedea la faţa locului formaţiuni geologice importante din ţările balcanice, iar anul acesta au ales să vină în România.

Geologii care au vizitat Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului reprezintă mai multe instituţii de importanţă majoră în Bulgaria printre care se numără Universitatea de Mine şi Geologie „St. Ivan Rilski”, Universitatea „St. Kliment Ohridsky” din Sofia, Institutul Geologic „Strashimir Dimitrov” al Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, Muzeul Naţional „Omul şi Pământul”, Ministerul Energiei din Bulgaria precum şi diverse companii private.

Pe parcursul celor patru zile, ei au explorat depozitele fosilifere de pe Valea Dinozaurilor de la Sînpetru, Biserica din Densuş, punctele de vizitare ale Geoparcului din localităţile Haţeg, Sînpetru şi General Berthelot şi au parcurs poteca tematică “Drumul vulcanilor” dintre Densuş şi Răchitova. „Vizita în Geoparcul Dinozaurilor din Haţeg a reprezentat o bună oportunitate de a face un schimb de experienţă cu colegii români în domeniul geoconservării şi în cel al managementului unui geoparc. Această experienţă ne va fi foarte utilă pentru viitorul geoparc Belogradchik, dar şi pentru iniţiative viitoare ale altor zone din Bulgaria care tind la statutul de geoparc membru al Reţelei Europene şi Globale. Sperăm ca această vizită să fie începutul unei viitoare colaborări între comunităţile de geologi din Bulgaria şi România în ceea ce priveşte geologia şi geoconservarea”, a declarat Dimitar Slavchev de la Universitea de Mine şi Geologie “St. Ivan Rilski”.

Oaspeţi în Geoparc au fost şi şase rangeri din Islanda, care au participat la proiectul ”Convieţuire durabilă om-natură în Retezat Nord şi comunităţile limitrofe”, iniţiat de Asociaţia Rangerilor din România în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Asociaţia Rangerilor din Islanda.


Vă recomandăm şi:

Dinozaurii şi reptilele zburătoare uriaşe din Ţara Haţegului: de ce erau pitice animalele preistorice şi cum au fost descoperite primele fosile

De peste un secol, Ţara Haţegului este celebră datorită fosilelor unor specii unice de dinozauri, descoperite pe teritoriul ei. Cercetătorii susţin că, în urmă cu peste 65 de milioane de ani, locurile care poartă acum numele de Ţara Haţegului erau o insulă, populată de specii de dinozauri pitici, dar şi de reptile zburătoare imense.

Cum arăta Balaurul bondoc, prădătorul preistoric de pe Insula Haţeg

Balaurul bondoc, una dintre cele mai spectaculoase specii de dinozauri ale căror fosile au fost descoperite pe teritoriul Transilvaniei, poate fi văzut la centrul de vizitare din Haţeg al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. Reprezentarea ştiinţifică a prădătorului din era dinozaurilor este punctul de atracţie al unei expoziţii inedite.

Final de expediţie pentru Magyarosaurus dacus: va rămâne în Ţara Haţegului

Macheta celebrului Magyarosaurus dacus a ajuns în dimineaţa de joi în comuna General Berthelot, un unde se află sediul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

FOTO Un muzeu al dinozaurilor în aer liber a fost inaugurat în Ţara Haţegului

Turiştii care ajung în Ţara Haţegului au posibilitatea, începând de astăzi, să vadă cum arătau dinozaurii care populau în urmă cu zeci de milioane de an aceste ţinuturi. Mai multe replici ale dinozaurilor şi ale celorlalte specii din Mezozoic sunt expuse la Sânpetru.

Incursiune pe tărâmul dinozaurilor pitici care populau Ţara Haţegului

Turiştii care ajung la sfârşitul acestei săptămâni în Retezat sunt invitaţi să asiste la o serie de evenimente inedite. În perioada 22 – 24 iunie au loc Zilele Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, iar vizitatorii sunt invitaţi la şezători, expoziţii şi la inaugurarea unei case a dinozaurilor pitici în localitatea Sânpetru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite