FOTO Turişti blocaţi de viscol în Retezat, după ce s-au aventurat pe munte, în locurile ingropate sub zăpezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe grupuri de turişti care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Decembrie la cabanele din zona Masivului Retezat au fost izolate pe munte din cauza zăpezilor. Pompierii, jandarmii montani şi salvamontiştii le-au venit în ajutor, deszăpezind un tronson de şapte kilometri de drum.

Drumul de la Barajul Gura Apelor spre Poiana Pelegii din Parcul Naţional Retezat este închis în perioada iernii, iar cei care îl străbat cu maşinile se expun riscurilor, din cauza viscolului şi a zăpezilor. Drumul a fost acoperit de un strat de zăpadă de aproximativ o jumătate de metru, în acest sfârşit de săptămână, iar  13 turişti cazaţi la Refugiul Bran cu ocazia minivacanţei de Ziua Naţională a României, au rămas blocaţi la refugiu.

„Încă de la primele ore ale dimineţii, o echipă mixtă alcătuită din două echipaje de pompieri şi unul de jandarmi a acţionat pentru deszăpezirea unui segment de şapte kilometri de drum acoperit de zăpadă. Eforturile pompierilor şi jandarmilor au fost susţinute de un utilaj de deszăpezire al Hidroserv Haţeg. Acţiunea s-a desfăşurat în condiţii vitrege cu vânt puternic, zăpadă troienită pe un drum surpat pe alocuri şi blocat de copaci căzuţi şi temperaturi sub 0 grade Celsius”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Pompierii şi jandarmii au folosit motofierastraie pentru segmentarea copacilor prăbuşiţi şi îndepărtarea lor de pe drum şi cu lopeţi pentru deblocarea autoturismelor din zăpadă. După aproximativ 10 ore de acţiune drumul a fost deszăpezit iar turiştii au fost aduşi în siguranţă la un drum practicabil şi au putut porni spre casele lor. Turiştii blocaţi în munte nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, a informat I.S.U. Hunedoara.

image

S-au aventurat în Retezat

În weekend, mai multe grupuri de turişti s-au aventurat în Retezat, fără să ţină cont de avertizările de vreme rea şi au rămas blocate pe munte. „Cu toate că prognozele meteo la nivel naţional sunt de câteva zile destul de explicite, foarte mulţi turişti au luat în piept zone sălbatice şi nemarcate ale Retazatului. Mai multe grupuri de turişti au fost blocate de vreme la Refugiul Branu şi la Cabana Gura Apei şi cel puţin cinci automobile au rămas înzăpezite pe drumul forestier spre Lapuşnicu Mic, unde stratul de zăpadă atingea 35 - 40 centimetri. Grupurile au fost localizate, identificate şi retrase din zonă. S-a cerut suport logistic pentru deszăpezirea drumului. Sfătuim încă o dată turiştii să ţină cont de prognozele meteo când se deplasează în zona montană, cu atât mai mult în zonele sălbatice şi pe drumuri închise”, a informat Serviciul Public Salvamont Hunedoara.

image

Vă recomandăm şi:

Gest emoţionant de Ziua Naţională a României: jandarmii au arborat drapelul pe cel mai înalt vârf montan

Jandarmii montani au arborat drapelul naţional pe unul dintre cele mai înalte vârfuri montane din ţară, Parângul Mare, de 2.519 metri, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Misiune de salvare în Masivul Parâng: peste 30 de turişti sunt coborâţi din staţiune cu ajutorul salvatorilor montani

Peste 30 de turişti care au fost nevoiţi să rămână în staţiunea Parâng, după ce viscolul puternic a blocat drumul spre zona turistică, vor coborî pe jos, spre Petroşani, cu ajutorul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor.

Locurile de vis unde animalele sălbatice umblă prin curţile localnicilor. Cum arată iarna în Ţinutul Momârlanilor

Locuitorii satelor de momârlani din vecinătatea  Petrilei trăiesc printre animalele sălbatice. În aşezările de munte, înconjurate de peisaje impresionante, odată cu venirea iernii, cerbii, caprele negre, urşii şi lupii se apropie fără teamă de casele oamenilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite