FOTO Fenomen spectaculos în Retezat. Peisajele impresionante de la asfinţit văzute pe muntele acoperit de nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asfinţit în Retezat. FOTOGRAFII: Lucian Ignat.
Asfinţit în Retezat. FOTOGRAFII: Lucian Ignat.

Masivul Retezat oferă peisaje impresionante celor care se aventurează pe traseele sale. Un fotograf a fost martorul unui fenomen spectaculos: la apus, marea de nori  luminată de ultimele raze a acoperit crestele înalte ale muntelui, revărsându-se apoi asupra împrejurimilor, până la orizont.

Iarna a ajuns mai devreme în Masivul Retezat, iar unele dintre traseele montane au devenit mai puţin accesibile în această perioadă. Călătorii care se aventurează pe crestele Retezatului au parte de privelişti ieşite din comun.

Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara, a petrecut câteva zile pe munte şi a fost martorul unuia dintre cele mai spectaculoase fenomene petrecute în Retezat: în apropiere de vârful Bucura, aflat la peste 2.400 de metri altitudine, Lucian a surprins marea de nori care părea „în fierbere” în timp ce se revărsa peste cele mai înalte culmi ale masivului, pentru ca puţin mai târziu să acopere totul în jur. Soarele a dat decorului un colorit aparte, înainte de a se afunda sub nori. Astfel de momente sunt rare, spune Lucian, iar cei care îşi doresc să aibă parte de ele trebuie să se deconecteze de la confort şi să petreacă mai mult timp pe munte.

„Nu este chiar atât de uşor să ai parte de momente spectaculoase în Retezat. Ca să ajungi iarna pe munte, pe lângă echipamentul adecvat, trebuie să depui eforturi şi să fii pregătit să treci prin viscol, să fii pregătit pentru nopţile în care temperaturile scad cu mult sub zero grade Celsius. Astfel de privelişti unice pot fi văzute dimineaţa devreme şi seara la apus. Dimineaţa, după ce ai dormit ghemuit în sacul de dormit, pe izopren, care pe munte este mai bun ca şi orice saltea, trebuie să ieşi din sac cu viteză, să nu te apuce frigul, şi porneşti pe întuneric spre un vârf, dacă vrei să vezi răsăritul, deasupra noriilor. Sunt momente unice şi dificil de surprins. Iar apusul este la fel de greu de văzut, pentru că după ce îl vei prinde de pe vârfuri, trebuie să cobori pe întuneric, la frontal, iar uneori poţi face până la două ore până la refugiu sau la cort”, a relatat Lucian Ignat.

Legendele lacurilor

Despre Masivul Retezat se spune că are un efect puternic asupra celor care se avântă pe cărările sale: îşi doresc să rămână aici, pe muntele vrăjit, departe de civilizaţe. Cea mai spectaculoasă zonă este partea nordică, unde se află cele mai înalte vârfuri şi aglomerarea de lacuri glaciare. Peste 50 de ochiuri de apă lucitoare s-au format în Retezat, iar fiecare îşi poartă propria legendă.

Retezatul acoperit de nori

retezat
retezat


Lacurile glaciare s-au format în căldările gheţarilor preistorici, prin acumularea apei provenite din ploi şi zăpezi şi prin scurgerile izvoarelor. Astfel s-a întâmplat şi cu lacurile din Retezat, însă legendele din popor au atribuit originii lor explicaţii fantastice. Se spune că pe vremuri trăiau uriaşi, care îşi coborau braţele în munte făcându-şi "căldări" adânci din piatră în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea aici, după luptele sângeroase. Într-una din aceste bătălii, un uriaş ar fi lovit cu baltagul muntele care poartă acum numele Peleaga.

retezat

Coama muntelui s-a desprins şi a fost aruncată departe, în Valea Pietrelor, iar astăzi locului i se spune Vârful Lolaia. Osteniţi de luptă, uriaşii au săpat câte un ceaun în trupul Pelegii, iar altul a fost scobit în cel al Zănoagei. Apa s-a strâns astfel, formându-se Lacul Bucura şi Lacul Zănoaga. După ce au sorbit uriaşii apa, au sărit mai mulţi stropi şi astfel s-a format o mulţime de tăuri în jurul celor două lacuri.

retezat



Potrivit legendei, uriaşii au fost înfrânţi de un voinic al locului. I-a tăiat capul unui căpcăun, iar acesta s-a transformat într-un munte de piatră, căruia i se spune Retezat. Un alt uriaş ucis de oameni s-a prefăcut într-un lac mlăştinos, căruia ciobanii îi spun Tăul Spurcat.

retezat
retezat

Vă recomandăm şi:

Cele mai frumoase trasee montane din Hunedoara: locurile de vis din Retezat şi ţinutul cetăţilor dacice

Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.

Râuşor, „perla“ ascunsă a Retezatului. Muntele vegheat de Castelul din Carpaţi

VACANŢĂ DE IARNĂ Străjuită de ruinele Cetăţii Colţ, zona turistică Râuşor impresionează prin farmecul peisajelor spectaculoase ale Munţilor Retezat. Înfiinţată în urmă cu 40 de ani, staţiunea are circa 50 de cabane private, dar şi singura pârtie de schi din Retezat.

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite