FOTO Povestea tragică a viaductului de la poalele Retezatului. Accidentul cumplit cu un singur supravieţuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şirul de cruci de lângă viaduct.
Şirul de cruci de lângă viaduct.

Un şir de cruci amplasate la intrarea pe un viaduct, la poalele Retezatului, aminteşte localnicilor de una dintre marile tragedii petrecute aici în urmă cu trei decenii.

Patru cruci de fier înşiruite în imediata vecinătate a viaductului peste râul Sibişel, pe marginea celui mai cunoscut drum spre Parcul Naţional Retezat, traseul Sălaşu de Jos - Pietrele, amintesc de una dintre marile tragedii petrecute la poalele Retezatului.

GALERIE FOTO CU ZONA VIADUCTULUI

A cincea cruce, din acelaşi loc, a fost amplasată după un alt accident mortal. Cele patru cruci negre, împodobite cu icoana lui Iisus răstignit, au fost aşezate în aceeaşi zi, în urmă cu 30 de ani, după ce patru localnici au murit aici într-un accident rutier, prăbuşindu-se cu maşina în prăpastie. Câteva rânduri scrise în august 1990 în fostul ziar local „Cuvântul liber” dezvăluiau povestea tragediei.

„Cu patru morţi s-a soldat accidentul din zona localităţii Sălaşu de Sus. Mang Petru, de 39 de ani, măcelar la Abatorul Petroşani, s-a urcat în stare vădită de ebrietate la volanul autoturismului său. Nu s-a simţit probabil în stare să conducă din cauza alcoolului şi a dat volanul fiului său, Mang Ovidiu, de numai 16 ani. Dar cum alcoolul face pe om capricios, nu i-a plăcut cum conduce băiatul (nu poseda permis de conducere şi nici cunoştinţele necesare la cei 16 ani ai săi) şi s-a urcat el la volan. După numai 50 – 60 de metri, a pierdut, într-o curbă, controlul volanului, a derapat, rupând parapetul viaductului de peste râul Sibişel şi s-a prăbuşit în prăpastie de la peste 50 de metri (n.r.: prăpastia are circa 15 – 20 de metri), unde împreună cu soţia, propriul copil de 16 ani şi socrul său Pocanschi Mihai, şi-au pierdut viaţa”, informau reporterii de la Cuvântul Liber.

În autoturism se aflau cinci oameni, însă unul dintre ei a supravieţuit în mod miraculos accidentului. „Singurul supravieţuitor a fost Mircea Munteanu, de 17 ani, elev la Liceul industrial Haţeg, care va avea mai mult ca sigur de suferit de pe urma acestei tragice întâmplări”, informa fosta publicaţie din judeţul Hunedoara.

Zona viaductului de la marginea satului Nucşoara este unul dintre locurile de popas pentru turiştii care se îndreaptă spre Retezat, datorită priveliştii sale. Unii dintre cei care au ajuns aici au lăsat, însă, în urma lor saci de gunoaie şi rămăşiţe din gospodării, pe care le-au aruncat de pe pod în prăpastie. Locul inaccesibil face aproape imposibilă colectarea deşeurilor.

Dincolo de viaduct, călătorii care se îndreaptă spre Retezat mai pot parcurge cu autoturismele circa 10 kilometri, până la Cârnic, unde intră pe teritoriului Parcului Naţional Retezat. De la popasul Cârnic, accesul în rezervaţie este interzis cu autoturismele. Turiştii îşi pot continua drumul pe jos, spre refugiile Pietrele şi Genţiana, de unde încep traseele clasice ale Masivului Retezat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Satul de poveste din Ţinutul Pădurenilor, ai cărui locuitori sunt complet izolaţi de lume 5 luni pe an

Coloşii Văii Jiului, prefăcuţi în ruine. Cum au dispărut definitiv minele Petrila, Paroşeni şi Uricani FOTO

Cinci locuri de vis din România, pline de mistere. Atracţii turistice pentru românii care îşi caută liniştea

VIDEO Splendoarea toamnei în ţinutul de la poalele Retezatului. Drumul de vis spre Pietrele

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite