FOTO Mărire şi decădere: cum s-a schimbat faţa centrului istoric al Hunedoarei în ultimul secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Hunedoara a irosit tot ce a însemnat centrul istoric, aşa cum era înfăţişat în imaginile de epocă surprinse la începutul secolului trecut. Târgul animat al orăşelului cu 5.000 de locuitori la acea vreme, în mijlocul căruia fusese ridicat un monument simbol al Hunedoarei, corbul cu un inel în cioc, s-a transformat într-un loc aproape pustiu, chiar dacă oraşul s-a mărit de cel puţin zece ori.

În centrul vechi al Hunedoarei, multe dintre clădirile istorice au ajuns părăsite. Altele şi-au pierdut orice utilitate, după ce în ultimii ani au fost folosite ca sedii de partide, depozite, case de locuit sau măcelării. Zugrăveala s-a scorojit, iar igrasia a distrus pereţii exteriori ai fostelor sedii de bănci şi ai vechilor ateliere negustoreşti de la începutul secolului al douăzecelea.

Faţadele au păstrat peste ani decoraţiunile cu care au fost împodobite, însă nimeni nu s-a mai ocupat de restaurarea lor. În alte cazuri, lucrările de renovare efectuate de particulari au fost oprite înainte de a fi finalizate. Palatul administrativ în care îşi are sediul Primăriei Hunedoara, construit în 1937, a rămas una dintre puţinele clădiri vechi, bine conservate.

Au lipsit investiţiile
În urmă cu un secol, terenul actualului parc era loc de adunare obştească. Mii de oameni veniţi din Hunedoara şi din satele din împrejurimi se întâlneau aici, la târg ori pentru a participa la luarea deciziilor pentru comunitate. În ultimii ani, parcul a avut aceeaşi soartă cu a clădirilor istorice: nu s-a mai investit în reabilitarea lui. Parcul vegheat de corbul de bronz, cu inelul Corvinilor în cioc, a rămas fără o parte din bănci, iar aleile îi sunt uzate de timp. „Nu este pus deloc în valoare”, spun oamenii care încă îşi petrec dimineţile plimbându-se prin parc. Întreg centrul vechi nu e pus în valoare, susţin locatarii din blocurile din vecinătate, chiar dacă aici sunt ridicate patru biserici, iar castelul se află în imediata apropiere.

Peisaj post-industrial

Pe strada principală care leagă centrul vechi de Castelul Corvinilor se amestecă în trafic căruţele căutătorilor de fier vechi din fostul combinat şi maşinile turiştilor. Construcţiile industriale au fost puse la pământ în cea mai mare parte a lor. Au rămas câteva ruine şi alte clădiri vechi, folosite în trecut ca sedii ale ICSH-ului şi ale administraţiei combinatului. Au rămas în picioare, pustii, şi fostele fabrici de îmbrăcăminte şi fostele secţii ale unor întreprinderi de stat, din vremea comunismului, concentrate în zona castelului pentru a-i mai acoperi din importanţă.

Exemplul altor oraşe
În prezent, nu există un proiect de revitalizare a centrului vechi al municipiului Hunedoara. Locul are potenţial, spun reprezentanţii administraţiei locale, mai ales pentru că este tranzitat de un număr mare de turişti care ajung la castel. Foarte puţini sunt însă cei care se opresc pentru a vizita centrul istoric, aşa cum o fac în Deva, Alba Iulia, Cluj sau Sibiu, oraşe în care autorităţile au investit în aceste zone.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite