FOTO Drumul spre Blidaru, cetatea militară a dacilor din munţii Orăştiei
0Vechea cetate dacică Blidaru nu mai foloseşte de mult scopului în care a fost construită în urmă cu 2.000 de ani. Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor, dar în prezent ruinele - monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO – sunt o destinaţie pentru turiştii pasionaţi de excursii pe munte, dar şi pentru cei care practică yoga şi alte astfel de activităţi.
„La fel ca şi celelalte cetăţi construite în zonă, Blidaru te încarcă de energie. De aceea am venit astăzi aici. Am petrecut după-amiaza pe iarbă, printre ruinele fostei cetăţi, pentru a mă încărca energietic. Ne simţim aici ca fiind aproape de soare şi de cer”, a spus Ana, membru al unui grup de vizitatori care a ajuns la Blidaru cu scopul precis, de a medita.
Cetatea ascunsă de pădure
Pentru aventurierii care pornesc spre cetatea Blidaru, ultima parte a drumului şi cea mai dificilă o reprezintă urcuşul de circa o oră din satul Costeşti, pe o cărare a pădurii, acoperite de frunze, crengi, bolovani şi trunchiuri de copaci bătrâni, prăbuşite din cauza furtunilor. „Cei care vor să urce la cetate trebuie să privească întâi spre cer. Dacă e senin, e bine, altfel o să fie udaţi de ploi, pentru că pe munte vremea e tare schimbătoare”, spune Marian, unul dintre sătenii din Costeşti, obişnuit cu muntele.
Jandarmii le recomandă turiştilor care vor să ajungă în Blidaru să poarte bocanci, unul dintre motive fiind cărarea anevoioasă.
În ciuda traseului care poate părea istovitor, peisajul cetăţii dacice este considerat unul dintre cele mai frumoase din zonă. Blidaru a fost ridicată pe un vârf de munte, într-o zonă izolată, şi este înconjurată de o pădure deasă de foioase. Spre deosebire de alte cetăţi dacice, cum sunt Piatra Roşie, Feţele Albe sau Sarmizegetusa Regia, fortificaţia de la Blidaru a fost mai bine conservată.
Vă recomandăm şi: