FOTO Ciudăţeniile şoselei construite pe munte în satul Târsa: drumul modern, dar pustiu şi stâlpii din mijlocul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Târsa din Munţii Orăştiei a fost până în urmă cu câţiva ani una dintre cele mai izolate aşezări ale Hunedoarei. Cei 200 de localnici din cătunele risipite pe munte se pot bucura acum de o şosea cu două benzi, care traversează satul de la un capăt la celălalt, încurcată însă de doi stâlpi uitaţi în mijlocul drumului. Din nefericire pentru localnici, drumul devine impracticabil la ieşirea din sat.

Cei mai mulţi dintre călătorii care reuşesc să ajungă în Târsa, o aşezare înconjurată de nori, la 1000 de metri altitudine în Munţii Orăştiei, rămân uimiţi de priveliştea ce li se înfăţişează: case risipite pe coamele dealurilor, înconjurate de păşuni colorate cu verdele crud al primăverii, vârfuri solitare de munte ce păstrează poveştile cetăţilor ridicate de daci, păduri dese care încă nu au simţit tăişul drujbelor.

Peisajul arhaic al vechii aşezări s-a mai schimbat doar în ultimele luni, în care a fost construită şoseaua cu două benzi ce străbate satul. Drumul este mai tot timpul pustiu, pentru că puţini localnici au maşini, iar căruţele sunt şi ele din ce în ce mai rare. Vacile şi oile sunt mânate pe şoseaua modernă, spre locurile de păşunat, fără a fi deranjate de vreun străin.

Cei care vor să se bucure de priveliştile aşezării de pe munte trebuie să treacă obstacole dificile înainte să ajungă la şoseaua din Târsa.

La ambele ieşiri din sat, şoseaua modernă se transformă într-un drum de pământ acoperit pe alocuri cu zgură, brăzdat de şanţurile făcute de tractoare şi TAF-uri. Drumul urcă şi coboară abrupt, iar în timpul ploilor devine impracticabil pentru autoturisme.

Asfalt pe bucăţi şi stâlpi uitaţi în drum

Între Târsa şi Luncani, mai multe poduri au fost devastate de viituri, iar accesul este aproape imposibil. Între Boşorod şi Târsa, în zilele cu precipitaţii călătoriile nu sunt deloc recomandate.

image

În sat, sunt 4 – 5 kilometri de şosea asfaltată, dar pe traseu au fost lăsaţi doi stâlpi în mijlocul drumului. Stâlpii însă nu incomodează pe nimeni, pentru că aproape şoferii care circulă pe această şosea pot fi număraţi pe degete. Constructorii drumului au solicitat companiei de electricitate mutarea stâlpilor, iaracest lucru se va întâmpla în perioada următoare”, spune Viorel Rotar, director tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

image

Anul trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara aproba contractarea mai multor împrumuturi necesare pentru investiţiile în modernizarea unor drumuri judeţene, iar printre comunităţile care se puteau considera norocoase s-a numărat şi cea a satului Târsa, satul de munte cu 200 de suflete, unde drumurile nu au fost acoperite vreodată de asfalt. Valoarea totală a proiectului de modernizare a drumului judeţean 668A Boşorod - Târsa - Costeşti a fost estimată la două milioane de euro.

image

Vă recomandăm şi:

Iarbă în loc de asfalt pe şoselele distruse ale Hunedoarei. Cum au "rezolvat" localnicii problema gropilor

Aproape toate şoselele care leagă municipiul Hunedoara de localităţile învecinate se află într-o stare deplorabilă. Pentru a atrage atenţia asupra gropilor ce împânzesc drumurile ce tranzitează Hunedoara, localnicii au aşezat pe una dintre aceste şosele un „indicator” inedit.

Drumurile dezastruoase care izolează satele din Ţinutul Pădurenilor

Reţeaua de drumuri care leagă Hunedoara de satele din Ţinutul Pădurenilor se află într-o stare deplorabilă, spre nemulţumirea localnicilor din comunele apropiate municipiului. Doar pe câteva tronsoane de drum judeţean, modernizate în anii trecuţi, se poate circula în condiţii normale.

Hunedoara are 200 de kilometri de drumuri de pământ în reţeaua rutieră

Hunedoara este unul dintre judeţele avantajate în ce priveşte investiţiile în infrastructura rutieră, dar are în componenţă sate în care încă se poate ajunge doar pe drumuri de pământ, impracticabile cu autoturismul în vreme de iarnă. În această situaţie sunt mai multe comunităţi din Ţinutul Pădurenilor, dar şi satele de munte din zona Călanului şi a Orăştiei.

VIDEO Probleme pe şoseaua UE din Ţinutul Pădurenilor: stâncile se prăvălesc peste drumul care se opreşte în pădure

Şoseaua construită pe fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a scoate din izolare mai multe sate de pe Valea Cernii şi din Ţinutul Pădurenilor, este afectată de alunecări de teren. Pământul şi copacii s-au prăvălit, în mai multe locuri, peste drumul judeţean de 100 de milioane de lei, inaugurat în urmă cu un an.

FOTO Vadu Dobrii, tărâmul uitat al pădurenilor. Viaţa în satul care a avut mină de fier şi rachete antiaeriene

Vadu Dobrii, în trecut unul dintre cele mai prospere sate din Ţinutul Pădurenilor, a devenit un loc aproape inaccesibil din cauza drumurilor impracticabile care îl leagă de localităţile învecinate. Izolarea satului a făcut ca numărul localnicilor să scadă treptat. Mai puţin de zece familii mai trăiesc aici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite