FOTO Autostrada Lugoj – Deva: cum s-a lucrat pe lotul IV, întârziat de lilieci, castori şi de cimitirul ilegal
0Lucrările pe tronsonul Deva (Şoimuş) – Ilia, din Autostrada Lugoj – Deva, au demarat în primăvara anului trecut, iar, recent, Narcis Neaga, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), afirma că exista posibilitatea ca ele să fie finalizate până la sfârşitul lui 2015. Constructorii au avut parte de ghinion, iar şansele ca lucrările să fie terminate mai devreme de vara anului viitor au scăzut.
Şansele ca lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, cuprins între Ilia şi Şoimuş, să fie inaugurat până la sfârşitul anului 2015 s-au redus, din cauza întârzierilor provocate de situaţii neprevăzute. Recent, Narcis Neaga, directorul CNADNR, afirma că tronsonul de 22 de kilometri ar putea fi realizat în acest an, însă ulterior a revenit mai rezervat, faţă de estimările optimiste. Termenul de finalizare al lotului IV din Autostrada Lugoj – Deva a fost stabilit, la fel ca în cazul celorlalte două tronsoane aflate în lucru, pentru sfârşitul lunii mai din anul viitor.
Pe lotul IV, constructorii s-au confruntat cu o serie de probleme, ieşite din comun. Prima a fost descoperirea unui cimitir, cu peste 300 de morminte, la marginea satul Brănişca, pe traseul autostrăzii. Cimitirul în care au fost înhumaţi cei care mureau în azilul din localitate şi sărmanii din sat, înregistrat ca păşune în studiul de fezabilitate, a fost strămutat. În zona de la ieşirea din Şoimuş, lucrările au fost întârziate de existenţa unei peşteri, în care se presupunea că exista o colonie de lilieci, animale protejate de lege. Trei lilieci se adăposteau în grotă, conform specialiştilor care au cercetat-o şi au monitorizat-o timp de circa un an.
Un localnic a reclamat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara existenţa unor familii de castor, care îşi aveau adăpostul într-un alt loc aflat pe traseul viitoarei autostrăzi, în apropiere de satul Bejan. Sesizarea a întârziat din nou lucrările în zonă.
Autostrada în şantier, la Mintia
În prezent, constructorii lucrează pe aproape întreg tronsonul de 22 de kilometri între Deva şi Ilia, mai puţin la ieşirea din satul Şoimuş, unde se află patru gospodării care urmează să fie demolate.
Autostrada Deva - Lugoj, în Mintia, pe malul Mureşului
Vă recomandăm şi:
Autostrada Lugoj – Deva se află în şantier pe tronsoanele trei şi patru din primăvara anului trecut. Lucrările au fost oprite în luna decembrie, pe durata sărbătorilor şi în zilele în care vremea nu a permis continuarea proiectului, însă în prezent constructorii au revenit pe şantier, pe ambele tronsoane care tranzitează judeţul Hunedoara.
Podul de la intrarea pe autostrada Deva – Sibiu a intrat în reparaţii de urgenţă
Podul peste Mureş care face legătura dintre autostrada Deva – Sibiu şi Drumul Naţional 7 a intrat în reparaţii de urgenţă. Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au constatat că se impune ca starea şoselei să fie remediată, astfel încât şoferii să poată circula în condiţii bune pe podul de peste 500 de metri.
Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.
Tronsonul de autostradă Şoimuş – Ilia, întins pe 22 de kilometri, are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, însă potrivit ministrului Transporturilor, Dan Şova, constructorii au promis urgentarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie finalizate cu o jumătate de an mai devreme.