Festivalul Dacilor a fost strămutat de la poalele cetăţilor din Munţii Orăştiei, peste malul Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cincea ediţie a Dac Fest va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la poalele Măgurii Uroiului, la marginea oraşului Simeria. Locul tradiţional de desfăşurare al festivalului, cel de la poalele cetăţilor dacice, nu a mai fost pe placul organizatorilor.

Dac Fest va avea loc în perioada 26 – 28 septembrie, pe platoul de la poalele Delului Uroiului, pe malul Râului Mureş. Festivalul se află la cea de-a cincea ediţie şi are scopul de a pune în valoare perioada dacică din istorie. În ultimii patru ani, evenimentul avea loc în localitatea Costeşti, practic la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Anul trecut, organizatorii s-au plâns că festivalul cu tematică istorică s-a suprapus cu sărbătoarea populară de la Costeşti. Cu alte cuvinte, obiceiurile „dacilor” nu au corespuns celor ale urmaşilor lor. De asemenea, organizatorii de la Terra Dacica Aeterna au considerat că zona Uroiului este mai accesibilă pentru turişti, aici fiind şi un nod rutier al autostrăzii Deva – Sibiu.

Dac Fest debutează vineri dimineaţa cu o acţiune de ecologizare a zonei Măgura Uroiului, iar seara, în Simeria, va avea loc o paradă a costumelor antice. Cei care ajung sâmbătă în Uroi pot asista la atelierele civile şi militare antice, la lupte între gladiatori, concerte de muzică medievală, rock şi folk. Va fi organizat şi un foc de tabără. Duminică, turiştii sunt chemaţi să vadă „ultima confruntare dintre daci şi romani”.


Vă recomandăm şi:

Cetăţile dacice din jurul Sarmizegetusei Regia au fost lăsate pradă profanatorilor

Patru cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO, aflate în împrejurimile celebrei Sarmizegetusa Regia, au rămas abandonate la mila profanatorilor şi a braconierilor. Ministerul Culturii s-a opus deocamdată demersurilor autorităţilor judeţene de a administra siturile, însă nici nu a luat alte măsuri pentru a proteja monumentele istorice.

FOTO Blestemul dintre ruinele cetăţii lui Jules Verne, de la poalele Retezatului

Cetatea Colţ, din comuna hunedoreană Râu de Mori, care l-a inspirat pe Jules Verne în romanul „Castelul din Carpaţi“ a devenit un monument aproape interzis turiştilor. Cei care ajung la poalele ei găsesc cu greu drumul spre cetate şi trebuie să fie cu ochii în patru din cauza viperelor şi a zidurilor şubrede.

FOTO „Noua cetate a Devei“: cum şi-a schimbat înfăţişarea fortăreaţa în care sunt investiţi 40 de milioane de lei

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

FOTO Ciudăţeniile unei cetăţi din secolul al XIV-lea: fortul medieval Mălăieşti a fost înălţat, electrificat şi zugrăvit

Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite