FOTOGALERIE DacFest 2010: dacii şi romanii s-au bătut pe platoul de lângă cetatea Costeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a festivalului  "DacFest – Sub semnul lupului" a strâns în acelaşi loc bunul simţ, autenticul şi valorile adevărate. Deşi publicul nu a fost numeros, la Costeşti, lângă cea mai accesibilă cetate dacică din Munţii Orăştiei, spectacolul antichităţii şi-a spus din plin cuvântul.

Hunedorenii au avut parte, în weekend, de un festival cu totul aparte. DacFest 2010 s-a dovedit a fi cu adevărat autentic. Din peisaj au lipsit cu desăvârşire berea, fumul de mici şi kitsch-ul. Locul lor  a fost luat de o paradă a costumelor militare antice, simularea unui conflict armat între daci şi romani şi mese autentice. Bătălia dintre Legiunea a Xlll –  Gemina şi daci a reprezentat punctul culminant al întregului eveniment.  Protagonişti au fost membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna. Pentru că festivalul a fost dedicat dacilor, în cele din urmă lupta a fost câştigată de urmaşii lui Decebal.

CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE

image


Mâncare ca pe vremuri
În timpul zilei de sâmbătă, 25 septembrie,  pe platoul de la Costeşti, pe Valea Grădiştei, meniul a inclus doar mâncăruri de sorginte dacică şi romană: balmoş, tocană de oaie, fiertura de grâu cu miere şi linte cu carne afumată.

image

Peisajul a fost întregit de standuri cu insigne şi simboluri antice. Chipurile lui Traian şi Decebal au fost la mare căutare. Exceptând spectacolele, vizitatorii au avut la dispoziţie şi alte căi de a-şi cunoaşte strămoşii. Au putut trage cu arcul, arunca suliţa şi chiar au avut ocazia să călărească.



Public redus, dar de calitate

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu ritualuri antice în jurul focului sacru şi muzică populară autentică. Ieri au fost programate excursii la cetăţile Costeşti, Blidaru şi Sarmizegetusa Regia. Întrucât anticul a fost adus în modern, la manifestare au putut fi întâlniţi chiar şi motocicliştii.

image
image


Deşi festivalul a adunat doar aproximativ 500 de spectatori, publicul s-a dovedit interesat cu adevărat de istorie şi antichitate.”Este cel mai tare festival pe care l-am văzut în ultimii ani. Mă bucur din suflet că nu m-am înecat cu fumul de mici şi nu a trebuit să mă lovesc la tot pasul de tot felul de prostii înşirate pe tarabe, chinezisme şi kitsch-uri”, a spus Alexndru Marin, un tânăr de 28 de ani, din Hunedoara.


Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite