FOTOGALERIE: DACFEST 2011 Iată cum luptau gladiatorii în vremea dacilor și a romanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în zona Munţilor Orăştiei pot simţi pe deplin atmosfera trecutului dacic al poporului român. La marginea vechii aşezări Costeşti, în locul unde vizitatorii îşi lasă maşinile parcate pentru a urca pe jos în expediţiile spre cetăţile dacice din inima muntelui, dacii şi romanii „moderni” şi-au dat întâlnire pentru un sfârşit de săptămână.

Pe platoul de la poalele muntelui, hunedorenii sunt invitaţi să petreacă într-un mod inedit, la festivalul organizat de Terra Dacica Aeterna, o organizaţie care promovează valorile civilizaţiei dacice şi romane, împreună cu Prefectura Hunedoara şi cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport.

FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei

Povestea oamenilor care supraviețuiesc izolați de civilizație, pe tărâmul dintre nori

Aseară, au intrat în scenă mai întâi gladiatorii.

Luptătorii antrenați pentru a oferi spectacol publicului și-au îndeplinit rolurile în bătăliile pe viață și pe moarte, purtate în arena improvizată la marginea pădurii. Publicul a fost chemat să hotărască dacă viața celor învinși va fi cruțată sau vor fi uciși de călăi.

image

Punctul culminant al festivalului a fost marea confruntare dintre daci şi romani organizată de Terra Dacica Aeterna. Turiștii au putut vedea cum se pregătesc de luptă cele două armate și cum decurge aseduiul la porţile unei cetăţi dacice

Sica de aur

Astăzi, festivalul continuă cu concursuri inedite. Mai multe echipe din zona Orăştiei se vor întrece pentru „Sica de aur”, în şapte probe de măiestrie şi putere: trasul frânghiei, spartul oalei cu bâta, tăiatul buşteanului cu joagarul, braţul de fier, tir cu arcul şi aruncarea suliţei. Festivalul Dacfest se va încheia cu un spectacol folocloric. Un lucru este clar, susţin organizatorii: la festival nu sunt admise kitschurile, sub nicio formă. În plus, marele câştig al Dacfest este, consideră aceştia, promovarea valorilor poporului român.

„Vrem să atragem atenţia asupra pericolului de a ne dispărea istoria. Aici, în zona cetăţilor dacice, dezastrul se perpetuează. Gropile săpate de braconieri şi urmele distrugerilor lor reapar treptat. Festivalul este o alternativă oferită pentru ca noi să învăţăm o istorie vie”, consideră Vladimir Brilinsky, reprezentantul organizatorilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite