Video Drumul spre cetățile dacice a intrat în șantier. Traversează valea regilor daci de la Sarmizegetusa VIDEO

0
Publicat:

Cel mai popular traseu din ținutul cetăților dacice va fi modernizat. Drumul leagă municipiul Orăștie de satele de la poalele cetăților dacice de pe valea Grădiștii din Hunedoara și este tranzitat anual de zeci de mii de turiști.

Drumul de pe Valea Grădiștii din Hunedoara. Foto CJ Hunedoara
Drumul de pe Valea Grădiștii din Hunedoara. Foto CJ Hunedoara

Drumul județean de 17 kilometri care leagă municipiul Orăștiei de cetățile dacice din Hunedoara a intrat în șantier și va fi modernizat cu fonduri europene. Este traseul cel mai adesea folosit de oaspeții așezărilor dacice, unde ar fi trăit regele Decebal și predecesorii săi.

Investiția, finanțată prin Programul Regional Vest 2021-2027 și din fonduri alocate de Consiliul Județean Hunedoara, se ridică la 75 de milioane de lei (cu TVA inclus), iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni.

„În cadrul proiectului, vor fi modernizați 17,2 km de drum de la Orăștie – intrarea în localitatea aparținătoare Căstău, până la ieșirea din satul Costești din Hunedoara. Principalele lucrări vizează refacerea structurii rutiere, amenajarea de intersecții cu drumurile laterale, amenajarea de podețe, realizarea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apei pluviale, amenajarea unui pod, precum și consolidarea corpului de drum cu ziduri de sprijin”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Din Costești, drumul spre Sarmizegetusa Regia este continuat cu sectorul Costești – Sarmizegetusa Regia (video), de 18 kilometri, modernizat în perioada 2014 – 2015, tot cu fonduri europene.

Valea Grădiștii din Hunedoara, împânzită de așezări antice

Drumul spre Sarmizegetusa Regia, pe valea Grădiştii din Hunedoara, străbate ţinutul cu cele mai multe vestigii din timpul războaielor daco-romane.

Lucrări la drumul Orăștie - Costești. Foto: CJ Hunedoara
Lucrări la drumul Orăștie - Costești. Foto: CJ Hunedoara

Şoseaua, care începe din Orăştie (video), urcând dinspre valea Mureşului spre locurile greu accesibile din munţi, traversează câteva sate, strecurându-se alături de Apa Grădiştii prin văile tot mai înguste şi abrupte, pe măsură ce se apropie de Sarmizegetusa Regia.

Până la începutul anilor ´70, drumul de munte era „dublat” de calea ferată forestieră din Munţii Orăştiei, care ajungea şi ea până în vecinătatea capitalei antice. Un şir neîntrerupt de aşezări dacice şi romane a fost descoperit de-a lungul timpului pe traseul spectaculos al drumului spre Sarmizegetusa Regia.

Cele mai faimoase dintre ele sunt cetăţile de piatră Costeşti, Blidaru, Feţele Albe (video) şi Sarmizegetusa Regia, însă alături de ele au fost scoase la iveală, întâmplător sau în urma cercetărilor arheologice, o mulţime de alte aşezări antice, civile, militare sau religioase.

În aceeaşi zonă, au fost identificate traseele şi unele porţiuni ale drumurilor dacice, numeroase terase create de oameni, locurile în care au funcţionat atelierele şi fierăriile dacilor. La înălţimi mai mari, s-au păstrat ruine ale unor turnuri de apărare.

Pădurile care înconjoară Sarmizegetusa Regia (video) cuprind aproape 30.000 de hectare şi au păstrat și ele nenumărate vestigii istorice şi comori antice.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite