Drumul pavat construit de romani la Germisara a fost scos de sub buruienile care l-au acoperit ani în şir
0
Un drum antic pavat, construit de romani, în zona localităţii Geoagiu, s-a păstrat peste 19 secole, însă în ultimii ani, a fost neglijat de localnici şi autorităţi.
Membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna însoţiţi de voluntari au curăţat integral drumul antic roman de la Geoagiu (antica Germisara).
„Drumul în lungime de 165 metri era de ani buni năpădit de vegetaţie, practic în anumite porţiuni fiind ilizibil. După îndeplinirea acestui obiectiv, ne-am deplasat la castrul Germisara (situat lângă malul Mureşului, în apropiere de localitatea Cigmău) unde a avut loc o acţiune de defrişare parţială”, a informat Asociaţia Terra Dacica Aeterna.
Foto: Terra Dacica Aeterna / Facebook

Drumul roman de la Geoagiu
Urmele drumului pavat care ducea la termele romane de la Germisara (Geoagiu-Băi) şi care se mai păstrează şi astăzi, vorbesc elocvent despre o viaţă socială şi chiar mondenă foarte activă pe aceste locuri, în timpul ocupaţiei romane, informează asociaţia culturală. Drumul roman în acest sector a fost unul secundar, dar a fost circulat intens în epoca romană de o serie de înalte oficialităţi din provincie.
„Drumul roman avea rol de legătură cu castrul de la Cigmău, fiind un drum pavat cu dale poligonale (via silica strata) iar în unele locuri arheologii au descoperit că adâncimea drumului are şi 70 cm, lucru care justifică păstrarea intactă a aleilor până acum. Drumul era prevăzut cu rigole care colectau apele pluviale. În epoca romană, drumurile amenajate erau generic numite "via stratae", deoarece erau construite din mai multe straturi. În prezent mai există doar această porţiune în lungime de 165 metri”, au informat reprezentanţii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna.
Foto: Terra Dacica Aeterna / Facebook
Castrul roman de la Cigmău, aflat în apropiere de Geoagiu, datează din secolul al doilea şi avea rol de apărare a căilor de comunicaţii din zonă (drumurile şi râul Mureş) importante şi datorită minelor de aur din Munţii Apuseni.

Vă recomandăm să citiţi şi:
Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase