Drumul dezastruos de pe malul Lacului Cinciș a intrat în reparații VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șoseaua degradată de pe malul Lacului Cinciș din Hunedoara a fost în ultimii ani unul dintre motivele pentru care turiștii au evitat zona de agrement. Drumul a intrat în reparații.

Lacul Cinciș, lucrări la drumul de pe malul lacului, Foto Daniel Guță, ADEVĂRUL (2) jpg

Drumul turistic de pe malul Lacului Cinciș din Hunedoara a intrat în șantier și va fi reparată, după ce, încă din 2018 constructorii nu au putut interveni pe ea, din cauza lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare.

La începutul lunii august, Consiliul Județean Hunedoara a preluat în administrare sectorul de șapte kilometri din Drumul Județean 687D, de la Primăria Teliucu Inferior, care în ultimii patru ani a derulat proiectul la rețeaua de utilități.

Lucrările vizează eliminarea denivelărilor apărute pe carosabil din cauza stării avansate de degradare a șoselei, turnarea unor covoare asfaltice și aducerea drumului la un nivel acceptabil de siguranță și confort.

Autorităţile au înscris drumul turistic pe lista principală a proiectelor care primesc finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Costul reabilitării a 15 kilometri din drumul judeţean, între Hunedoara și Lacul Cinciș, a fost estimată de 28,6 milioane de lei. Şoseaua Lacului Cinciş a fost construită la începutul anilor ´60, odată cu amenajarea hidrografică Lacul Cinciş şi a barajului Cinciş – Cerna.

Lacul de acumulare Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor ´60, odată cu construcţia barajului său. În timpul amenajării hidrografice au fost inundate satele Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia Craiului, Moara Ungurului şi Ciuleni de pe valea râului Cerna. Acumularea a avut rolul de a asigura alimentarea cu apă a combinatului siderurgic şi a municipiului Hunedoara, iar în prezent este considerat una dintre destinaţiile turistice cele mai populare din vestul ţării.

Lacul Cinciș, „litoralul Hunedoarei”

Până în anii ´90, când au început retrocedările şi afacerile cu terenuri de pe malul sudic al Lacului Cinciş, întinderea din jurul apei era un loc liber, pe care sute de familii îl ocupau în zilele de vară cu corturile. Situaţia s-a schimbat cu timpul, iar în prezent malul traversat de şosea este ocupat de zeci de pensiuni, vile şi câteva campinguri, în timp ce multe dintre terenurile pe care încă nu au apărut construcţii au fost îngrădite.

Amatorii de excursii cu cortul pot folosi ca locuri de campare câteva zone de pe malul nordic al lacului, ocupat de pădure. Accesul pe „ţărmul sălbatic” poate fi făcut pe jos, pe o cărare care porneşte din dreptul barajului sau cu barca.

Lacul Cinciş oferă oaspeţilor săi şi câteva obiective turistice interesante. Cel mai cunoscut dintre ele este vechea biserică romano-catolică, de la „coada” lacului de acumulare, lăsată pradă ruinării în urmă cu şase decenii, odată cu amenajarea lacului de acumulare. Biserica a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi se spune că ar fi fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza (1717 – 1780).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite