Video Drumul aurului din Munții Metaliferi. Șosea spectaculoasă construită în vestul României VIDEO

0
Publicat:

Șase decenii au trecut de la construcția uneia dintre cele mai spectaculoase șosele din România, „drumul aurului din Munții Metaliferi” care leagă orașele Deva și Brad din Hunedoara.

Una dintre cele mai spectaculoase șosele din vestul României a fost construită la începutul anilor ’60, pentru a lega orașele Deva și Brad din Hunedoara.

Drumul Aurului din Munții Metaliferi. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Drumul Aurului din Munții Metaliferi. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Drumul aurului din Munții Metaliferi (video) are 34 de kilometri și leagă valea Mureșului de valea Crișului Alb, numită și Țara Zarandului. Ruta este folosită din cele mai vechi timpuri, însă abia în urmă cu șase decenii a fost asfaltată pe întreaga lungime.

Drumul Deva Brad, asfaltat în anii '60

„Această lucrare a necesitat executarea a 234.000 metri cubi de săpături din care 27.000 metri cubi în stâncă. Pentru consolidarea şoselei au fost construite de asemenea 38.400 metri cubi de ziduri de sprijin şi 142 de poduri şi podeţe. Prin buna gospodărire a acestor lucrări executate de întreprinderea de construcţii drumuri din Deva, au fost folosite materiale din surse locale ca piatră brută, piatră sfărâmată, balast, nisip etc. în valoare de peste 600.000 lei. O contribuţie de seamă la aceste lucrări şi-au adus şi brigăzile utemiste de muncă patriotică din oraşul Brad şi satele Vălişoara, Luncoi, care, alături de alţi locuitori din aceste sate, au efectuat lucrări prin care s-au realizat 10.967 lei economii”, informa ziarul Scânteia Tineretului, în 1962.

Șoseaua a fost modernizată din nou în perioada 2014 – 2019, printr-o investiție estimată la peste 100 de milioane de lei, finanțată de Uniunea Europeană și statul român. Platforma drumului a fost lărgită cu aproximativ un metru şi jumătate, pe unele porţiuni a fost introdusă banda a treia de circulaţie,

Traseul a fost corectat în zonele cu curbe periculoase, pentru a spori vizibilitatea pe care o au şoferii, iar suprafaţa de rulaj a fost îmbunătăţită.

Odată cu finalizarea lucrărilor, numărul accidentelor rutiere s-a redus considerabil pe Drumul Național 76, iar câteva locuri traversate de acestea au devenit mai atractive pentru turiști.

Cel mai spectaculos dintre ele este Dealu Mare din Hunedoara (video), aflat la circa 500 de metri altitudine, locul care desparte așezările de pe valea Mureșului de cele de pe valea Crișului Alb.

Calea ferată Deva Brad, uitată

De pe Dealul Mare din Hunedoara, traversat prin serpentine între localitățile Vălișoara și Luncoiu de Sus, se văd crestele din Munții Metaliferi - locurile celor mai bogate zăcăminte de aur, valea Mureșului și Țara Zarandului.

De asemenea, panorama de pe Dealul Mare, la 10 kilometri de municipiul Brad, cuprinde și calea ferată Deva-Brad, construită între anii 1939 și 1987 și dezafectată în urma unei alunecări de teren în 1997.

Cel mai dificil tronson din calea ferată Deva-Brad traversa Dealul Mare, iar pe o porțiune de 15 kilometri au fost construite patru tuneluri, 11 viaducte și peste 30 de poduri și podețe. Cel mai spectaculos dintre viaducte se află la intrarea în Brad (video) și traversează șoseaua la peste 25 de metri.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite