Drum alpin construit în stațiunea montană Parâng. Noua șosea va urca la peste 1.600 de metri în munți

0
Publicat:

Un drum alpin este construit în stațiunea montană Parâng din Hunedoara. Lucrările la drumul lung de 800 metri, proiectat la peste 1.600 metri altitudine, au început deja.

Lucrări la noul drum alpin. Foto: Costel Avram.
Lucrări la noul drum alpin. Foto: Costel Avram.

Peste 1,8 milioane de lei sunt investite, din fondurile publice administrate de Consiliul Județean Hunedoara, pentru construcția unui drum de circa 800 de metri, în stațiunea montană Parâng din Hunedoara, aflată la circa 10 kilometri de municipiul Petroșani.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit la sfârșitul lunii iulie, iar drumul a intrat șantier în această săptămână. Va fi terasat, pietruit și acoperit cu asfalt, iar lucrările mai prevăd realizarea unor canale și rigole pentru scurgerea apelor pluviale.

„Tronsonul de 825 de metri este drum pietruit. Starea tehnică a drumului județean este precară, cu zone fără dispozitive de scurgere a apelor pluviale, combinată cu uzura provocată de circulația mijloacelor de transport grele, cât și de efectul îngheț – dezgheț din timpul iernii, care în zonă are o perioadă mai lungă, datorită expunerii și altitudini”, se arată în documentația investiției.

Noua șosea, interzisă în timpul iernii

Noul drum alpin situat la peste 1.600 de metri altitudine completează traseul șoselei construite în perioada 2018 – 2021 în stațiunea montană Parâng, printr-o investiție de circa 18 milioane de lei, finanțată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Drumul Judeţean 709 F, modernizat în ultimii ani pe o distanță de circa 4,5 kilometri, leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de coborâre ale celor două telescaune din stațiune.

Șoseaua nu a putut fi folosit pe durata sezonului rece. Turiștii care ajung iarna în zona de agrement din Valea Jiului au parte adesea de schimbări brutale de vreme, de temperaturi extrem de scăzute, ninsori abundente și viscol.

În aceste condiții, Consiliul Județean Hunedoara a decis închiderea temporară a circulației pe acest tronson, deoarece drumul din stațiunea montană Parâng prezintă o declivitate mare, locurile de parcare de pe munte sunt insuficiente, astfel că pot fi create blocaje, iar siguranţa turiştilor ar fi pusă în pericol.

Drumurile din Munții Parâng

Munții Parâng se înalță deasupra orașelor din Valea Jiului, iar câteva șosele moderne fac legătura între Petroșani și zonele alpine ale masivului.

Una dintre ele, DN 7A Petroșani – Obârșia Lotrului, începe din centrul municipiului și urcă spre Transalpina (DN 67 C), cea mai înaltă şosea din România.

Acest drum alpin străbate pe creste munţii Parâng și are punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, unde ajunge la 2.145 de metri.

A doua șosea turistică (DJ 709 F) urcă din Petroșani în stațiunea montană Parâng, iar de aici traseul turiștilor poate continua pe jos spre cele mai înalte vârfuri din munții Parâng.

Lanţul muntos al Parângului impresionează prin crestele sale care ating înălţimi de peste 2.500 de metri, prin cele peste 20 de lacuri glaciare, prin cascadele, peşterile, cheile, pădurile şi râurile sale.

Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri, iar alte trei creste (Gemănarea, Stoiniţa şi Cârja) depăşesc 2.400 de metri.

Alte 15 vârfuri au şi ele peste 2.300 de metri. Cele mai cunoscute lacuri glaciare din Parâng sunt Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat.

De asemenea, Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice ale masivului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite