Drama părinţilor unui copil născut fără labele picioarelor şi fără o mână, deşi medicii le-au spus că va fi normal
0Un an şi şapte luni s-au scurs de la naşterea lui Luca Gabriel, un copil adus pe lume în spitalul din Petroşani, fără a avea o mână şi fără partea inferioară a picioarelor, deşi medicii îi asiguraseră pe părinţii lui că nu va avea probleme medicale. Şocul a fost trecut cu greu de familia copilului. Părinţii, care le-au acuzat pe doctoriţele care au asistat sarcina de malpraxis, luptă pentru a-i oferi pruncului o viaţă normală.
La peste un an şi jumătate de la naşterea lui Luca Gabriel Oprea, copilul din Petroşani adus pe lume fără labele picioarelor şi fără un antebraţ, familia sa încearcă să îi ofere acestuia o viaţă normală, neîmpăcată cu modul în care medicii au gestionat sarcina.
“Anul trecut am pus copilului primul set de proteze, care erau ca pentru un picioruş de păpuşă. Am fost ajutaţi atunci de primarul Petroşaniului şi de alţi oameni inimoşi. Protezele au costat aproape zece mii de lei. Recent, i-am schimbat protezele cu unele mai joase, mai potrivite pentru copilul aflat în creştere. Aceste al doilea set de proteze a fost pus copilului nostru de un an şi şapte luni, la o clinică din Oradea. Protezele au fost, practic, o donaţie primită de la centrul medical din Oradea. Ne-au ajutat. Însă în scurt timp protezele vor trebui din nou schimbate. Ne este foarte greu”, spune Corneliu Oprea (43 de ani), tatăl lui Luca Gabriel.
Hunedoreanul susţine că fiul său, născut cu o malformaţie gravă, este sănătos din punct de vedere clinic, iar tratamentul la care a fost supus a constat în special în masaje, menite să îi tonifice muşchii picioarelor. Va avea însă nevoie de proteze noi, pe măsură ce va creşte, costisitoare pentru o familie care trăieşte din salariul de miner al lui Corneliu.
Dosarul se află încă la Parchet
Între timp, procurorii au început urmărirea penală a doctoriţelor Sidonia Faibiş şi Cristina Mustocea, de la Spitalul municipal Petroşani, care au asistat sarcina şi naşterea lui Luca Gabriel. Ele au fost acuzate iniţial de malpraxis şi sunt cercetate penal pentru neglijenţă în serviciu. Au fost efectuate două expertize medico-legale, potrivit avocatului Kristian Winzer, cel care îi reprezintă pe părinţii minorului.
„Una din expertizele medico-legale arată că ecografia efectuată la data de 14 mai 2013 putea evidenţia o malformaţie la nivelul membrelor, nedepistarea malformaţiilor fătului la examenul ecografic fiind considerată o eroare de diagnostic, potrivit concluzilor expertizei medico-legale”, a informat reprezentantul Casei de avocatură specializată în cazuri medicale.
Potrivit avocatului Kristian Winzer, şi Comisia de Disciplină a Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara – Deva a arătat că medicul Cristina Mustocea a comis o "eroare de diagnostic” şi a dispus sancţionarea cu mustrare a acesteia.
„Chiar şi o simplă ecografie abdominală permitea evaluarea dezvoltării fătului şi aspectul diverselor organe. Prin ecografia de specialitate din data de 14 mai 2013 (la o vârstă de 23 de săptămâni de gestaţie), efectuată şi interpretată de cei doi medici se putea constata absenţa congenitală bilaterală a gambelor picioruşelor şi a membrului superior drept”, a informat avocatul Kristian Winzer.
Explicaţiile medicilor
În luna august a anului 2013, la naşterea celui de-al doilea copil al lor, Elena Oprea (34 de ani) şi soţul său Corneliu (43 de ani) au trecut printr-un şoc imens. Pruncul s-a născut infirm la spitalul din Petroşani, după ce, atât în cabinetul privat al medicului Sidonia Faibiş, care a supravegheat sarcina, cât şi în clinica privată unde mama însărcinată a fost consultată de doctoriţa Mustocea, mamei i s-a spus că va avea un copil sănătos. Bebeluşul, botezat în spital cu numele de Luca Gabriel, a fost adus pe lume fără antebraţul drept şi fără partea inferioară, până la genunchi, a picioarelor. La scurt timp după naşterea copilului infirm, cele două doctoriţe pe care familia pruncului le-a acuzat de malpraxis afirmau că la ecografiile efectuate nu au fost văzute malformaţiile fătului. Ele au adăugat că medicii nu pot oferi certitudini în privinţa evoluţiei sarcinii, iar specialiştii care interpretează ecografiile lucrează cu probabilităţi. De asemenea, potrivit doctoriţelor, dacă malformaţia era depistată la ecografia făcută mamei, la 22 de săptămâni, era deja prea târziu pentru întreruperea sarcinii.
Vă recomandăm şi:
Părinţii copilului din Petroşani, născut fără partea inferioară a picioarelor şi fără antebraţul drept, vor da în judecată medicii care au asistat sarcina şi spitalul din Petroşani.
Corneliu Oprea, tatăl copilului care s-a născut infirm, deşi malformaţiiile grave de care suferea nu au fost văzute la ecografii, a ajuns astăzi într-o mânăstire, pentru a se spovedi. Este hotărât să îi dea în judecată pe medicii pe care îi face răspunzători de necazul prin care trece.
Dan Mărculescu, medicul legist care a transformat morga din Deva într-un laborator hi-tech
Medicul legist Dan Mărculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, este autorul unei inovaţii care a adus morga din Deva la standardul unui laborator hi-tech. Sistemul brevetat de medicul hunedorean în 2010 oferă posibilitatea urmăririi on-line a autopsiilor realizate în morga SJML Hunedoara.