Video Dallas, cartierul exotic din România comunistă râvnit de mineri. Ce s-a ales de „zgârie-norii“ săi VIDEO

0
Publicat:

Dallas, cartierul cu nume exotic din România din orașul Vulcan (Hunedoara), a fost construit în anii ’70, pe un deal pentru familiile de mineri. Ansamblul cu 14 blocuri-turn era privit ca una din marile realizări ale regimului Ceaușescu în Valea Jiului.

Cartierul Dallas din Vulcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Cartierul Dallas din Vulcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Mai puțin de 20.000 de oameni trăiesc în municipiul Vulcan din Hunedoara, în trecut un mare centru minier al României, devenit cu timpul un oraș al contrastelor izbitoare.

Orașul traversat de Jiul de Vest este înconjurat de munții Vâlcan – un ținut ofertant pentru iubitorii de excursii la munte și ai sporturilor de iarnă – și, de cealaltă parte a Jiului, de culmile Masivul Tulișa din Retezat – cu cătunele pitorești ale momârlanilor, cei mai vechi locuitori ai Văii Jiului.

Municipiul Vulcan din Hunedoara, extins în anii ‘70

Cartierele de blocuri din Vulcan (video) au fost construite în deceniile de comunism, când mina de cărbune Vulcan se afla la apogeul expansiunii, fiind considerată cea mai productivă exploatare minieră din numeroasele mine ale Hunedoarei.

În anii ’70, orașul Vulcan din Hunedoara era descris în presa comunistă ca o localitate prosperă.

„Dimensiunile la care s-a ajuns sunt de-a dreptul impresionante. Aici există unităţi economice noi: o mină nouă la Paroşeni, complet mecanizată, cu un transport ultramodern urmărit continuu de camere de televiziune cu circuit închis, o termocentrală cu o putere instalată de 300 MW, o preparaţie de cărbune, o secţie de fabricare a stîlpilor hidraulici pentru mineritul Văii, un şantier propriu de construcţii, iar acum se finisează o fabrică de confecţii textile, care va avea peste 1.000 de lucrători. În prezent, oraşul ocupă un loc de frunte în economia judeţului Hunedoara, pondere concretizată în peste două milioane tone de cărbune anual, 1,6 miliarde kW energie electrică, 50.000 de bucăţi stâlpi hidraulici, peste 600.000 tone de cărbune brichete etc.”, informa ziarul Scânteia Tineretului în 1979.

La sfârșitul anilor ’70, informa presa vremii, municipiul Vulcan din Hunedoara avea peste 31.000 de locuitori, din care 5.000 erau elevi și preșcolari, iar cei mai mulți locuiau în blocurile construite în trei decenii, care însumau peste 9.000 de apartamente.

Confortul nu a fost niciodată în prim-planul preocupărilor autorităților comuniste, care își doreau ca problema locuințelor din centrele miniere să fie rezolvată într-un mod rapid și cât mai ieftin.

În 1980, oficialii regimului comunist plănuiau ca orașul Vulcan să ajungă la peste 40.000 de locuitori până în anii 2000, prognoză ce s-a dovedit nerealistă, populația fiind în continuă scădere din anii ’80.

Cartierul Dallas din Vulcan, mândria localnicilor

Cel puțin 20 de blocuri-turn, cu peste 1.500 de apartamente în total, au fost plănuite în anii ’60 în municipiul Vulcan din Hunedoara și au fost ridicate în anii următori.

Unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri rezidențiale a fost construit în anii ’70, pe Dealul Coroieștiului și a primit numele „Dallas“, inspirat de celebrul serial american ce făcea furori în România.

Cartierul Dallas. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Cartierul Dallas. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Spre deosebire de adevăratul Dallas, luxul și opulența nu au fost niciodată prezente în cartierul Dallas din Vulcan, unde cele 14 blocuri-turn cu câte zece etaje, înghesuite pe dealul de la poalele Pasului Vâlcan (Vulcan) o zonă cu numeroase probleme.

Cele mai multe dintre apartamentele aflate la ultimul etaj al blocurilor-turn nu au fost niciodată locuite, pentru că apele pluviale și infiltrațiile au distrus acoperișul.

Apa curentă nu ajungea nici ea cu presiune la etajele superioare, iar câteva izvoare amenajate în cartier erau folosite ca sursă de apă în locuințele minerilor.

Adesea, lifturile nu funcționau, iar holurile blocurilor nu erau luminate, astfel că pentru unii locatari vârstnici ori cu probleme de sănătate era extrem de dificil să urce la etajele superioare.

În multe dintre locuințele cu câte o cameră-două trăiau familii numeroase, care împărțeau spațiile înguste și lipsite adesea de utilități și de confortul minim. După 1990, cartierul Dallas din Vulcan devenise cu timpul și un loc rău famat, unde agresiunile erau la ordinea zilei.

„Acum, mulți dintre foștii săi locatari au părăsit Vulcanul, mutându-se pentru totdeauna din cartierul în care au locuit în copilărie și tinerețe. Dallas-ul nostru a devenit mai liniștit și mai curat, cel puțin față de alte zone ale Vulcanului, cum este Colonia din vecinătatea minei și a fostei preparații”, spune Maria, o locatară din cartierul Dallas din Vulcan.

Orașul minerilor, înconjurat de locuri spectaculoase

Vulcan, cea mai veche localitate din Valea Jiului, a fost atestată în secolul al XV-lea, Pasul Vâlcan fiind folosit ca trecătoare dintre Oltenia și Ardeal.

Tot aici, de-a lungul timpului, localnicii au încercat să țină piept invaziilor otomane, iar în Primul Război Mondial s-au dat lupte crâncene între armatele române și cele germane și austro-ungare.

De la începutul secolului al XX-lea, mica așezare de la poalele munților Vulcan avea să treacă prin transformări radicale, odată cu deschiderea minelor de cărbune din Valea Jiului.

Timp de peste un secol, mineritul a fost ocupația cea mai răspândită în comunitatea din municipiul Vulcan, însă după 1990, odată cu declinul industriei miniere, autoritățile au văzut turismul ca mijloc de redresare a economiei locale.

O telegondolă a fost construită spre zona turistică Pasul Vâlcan (Vulcan), iar drumul care urcă aici din oraș a fost modernizat. În timpul iernii, șoseaua care urcă prin pădure este folosită de turiști și localnici ca pârtie de schi și de săniuș.

Cascada Lupilor (video) se numără și ea printre atracțiile Pasului Vâlcan, la fel și locul istoric al vechii trecători, aflat la limita județelor Hunedoara și Gorj, brăzdat de urmele tranșeelor din anii Primului Război Mondial.

Din Pasul Vâlcan (video) turiștii pot urca pe Vârful Straja (1.870 metri), la poalele căruia se află stațiunea montană Straja din Hunedoara, căutată de mii de turiști iarna.

De celalaltă parte a râului Jiul de Vest, care traversează localitatea, dincolo de mina de cărbune Vulcan, de ruinele preparației miniere Coroiești și de vechea zonă industrială mărginită de coloniile orașului se înfățișează Dealul Babii (video).

Este o așezare pitorească locuită de oameni ai muntelui, numiți momârlani, ale căror case arhaice ridicate în urmă cu peste un secol au fost clădite într-un ținut sălbatic, departe de drumuri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite