Cum a ajuns un fost prim-procuror să muncească pe brânci în închisoare. Florin Apostu: "lumea de după gratii se împarte între băieţi, nepoţi, înjosiţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Apostu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dezvăluit într-un interviu acordat revistei din Penitenciarul Bârcea Mare cum a petrecut cei trei ani în detenţie, după condamnarea primită în 2010 pentru infracţiuni de corupţie. Fostul magistrat relata, în interviul din octombrie 2013, că a muncit până la epuizare pentru a-şi ocupa timpul şi a-şi reduce din pedeapsă.

Florin Apostu a stat trei ani în arest preventiv şi în detenţie, după ce a fost condamnat pentru infracţiuni de corupţie. Până să ajungă în „lumea paralelă” a penitenciarului, aşa cum o numea în interviul acordat revistei "Libertate încătuşată" din închisoare, Florin Apostu a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. A fost condamnat însă la cinci ani de detenţie pentru infracţiuni de corupţie, dar a reuşit să îşi reducă din pedeapsă şi să obţină în toamna anului trecut liberarea condiţionată înainte de termen, muncind şi implicându-se în activităţile din penitenciar.

Înainte de a fi eliberat, fostul magistrat a fost protagonistul unui interviu realizat pentru postul de televiziune cu circuit închis al penitenciarului şi pentru revista din închisoare „Libertate încătuşată”. „Caznele unui fost prim-procuror”, a fost titlul interviului în care Florin Apostu a relatat cum l-a schimbat închisoarea şi, mai ales, cum a ajuns să muncească până la epuizare pentru a-şi ocupa timpul şi pentru a obţine zile câştig.

Despre lumea „băieţilor” şi „nepoţilor”
Întrebat ce înseamnă închisoarea, fostul magisrat condamnat pentru corupţie declara că este „o lume paralelă” şi că ar trebui ca deţinuţii care au intrat pentru că au greşit pentru prima dată să fie separaţi de cei cu condamnări multiple şi sunt obişnuiţi ai închisorilor. „Pentru că aceste persoane au altă gândire, altă mentalitate, vorbesc cu totul un alt limbaj şi nu au de ce să înveţe că lumea de dincolo de gratii se împarte între băieţi, nepoţi, înjosiţi, şi nu au de ce ei (n.r. cei aflaţi la prima condamnare) să înveţe că ei sunt servitorii unora, motiv pentru care şi programele care se pot aplica acestor persoane ar avea succes sută la sută”, explica fostul magistrat condamnat, în revista „Libertate încătuşată”.

Proiecţii video şi dezbateri pe teme juridice
Florin Apostu continua destăinurile, relatând despre cum a încercat să se adapteze în detenţie. S-a înscris la cursuri de antreprenoriat, şi-a descoperit latura artistică, în confecţionarea de origami şi a muncit cât i-a fost permis. Din cauza epuizării, a fost nevoit, la un moment dat să abandoneze munca într-o seră a închisorii.

image

„Trebuie să ştiţi că mi-a fost foarte greu să fiu de cealaltă parte a baricadei. Mult timp nu am realizat acest lucru, dar am fost pus să lucrez şi m-a ajutat să mă gândesc şi la alte lucruri decât cele legate de mine, de familia mea, de carieră. În prima fază, cea de arestat preventiv, am folosit forma voluntariatului. M-am arătat dispus la a face orice în folosul penitenciarului şi în folosul meu. Astfel la Penitenciarul Poarta Albă m-am ocupat de proiecţia video. Exista un sistem de televiziune internă, prin care se distribuiau filme documentare, artistice, în diferite momente ale zilei. Mai comentam şi diferite articole din Codul Penal împreună cu băieţii cu care lucram la proiect”, relata fostul condamnat, în numărul din octombrie 2013 al revistei "Libertate încătuşată"..
 

Îngrijitor la biserică, fermier, reporter, artist
De la Poarta Albă, Florin Apostu a fost transferat la Rahova şi s-a ocupat iniţial de îngrijirea bisericii, apoi a ajuns bibliotecar şi în cele din urmă s-a specializat pe agricultură. „La Rahova am participat la întreţinerea bisericii şi făceam pe bibliotecarul pe secţia pe care mă aflam. După ce am fost condamnat definitiv, am fost clasificat la sistemul deschis. La cererea mea, am fost repartizat la serele penitenciarului, lucrând efectiv la sere, până când medicul penitenciarului m-a oprit, descoperindu-mi o tensiune oscilantă foarte mare”, dezvăluia fostul prim-procuror Florin Apostu, citat de revista închisorii.

image

Ulterior, deţinutul a ajuns la Penitenciarul Bârcea Mare unde pe lângă lucrările ştiinţifice realizate şi-a descoperit latura artistică: aici a scris recenzii la piese de teatru, reportaje şi a învăţat să confecţioneze decoraţiuni origami. Interviul a fost realizat cu puţin timp în urmă ca instanţa să decidă eliberarea sa condiţionată, în toamna anului trecut. „Din păcate, nu voi mai putea profesa. Meseria de procuror s-a încheiat definitiv”, relata, resemnat, fostul magistratul ajuns în închisoare.

Revista „Libertate încătuşată” este realizată de un colectiv editorial format din deţinuţi, într-o redacţie improvizată în biblioteca Penitenciarului Bârcea Mare. Are tiraj de unu – cinci exemplare lunar, în funcţie de resursele alocate pentru tipărirea ei. Deja, publicaţia se află în cel de-al treilea an de apariţie, iar pentru a ajunge la toţi deţinuţii interesaţi de ea (are foarte mare căutare în penitenciar, susţin reprezentanţii închisorii), este dată din mână în mână.

Vă recomandăm şi:

image

Mărturia poliţistului rănit într-un flagrant periculos: şi-a pus în pericol viaţa pentru a opri un traficant

Traian Berbeceanu, de la "Comisarul Cattani" la luptătorul anti-sistem. Mircia Muntean e pe lista neagră a poliţistului

Traian Berbeceanu se întoarce în Poliţie. Va activa în cadrul IPJ Hunedoara

VIDEO Dezvăluirile soţiei „comisarului Cattani”: cum îşi protejează Traian Berbeceanu familia, după eliberare

FOTO VIDEO Noaptea „Comisarului Cattani“. Întâlnirea cu fiul său l-a copleşit pe cel mai dur poliţist

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite