Video Cetate dacică dezvelită lângă Castelul Corvinilor. Misterele de pe Dealul Sânpetru din Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Rămășițele unor așezări și cimitire străvechi și priveliștile Hunedoarei sporesc farmecul Dealului Sânpetru, un loc misterios din Hunedoara, aflat lângă Castelul Corvinilor.

Hunedoara văzută de pe Dealul Sânpetru. Foto: Daniel Guță
Hunedoara văzută de pe Dealul Sânpetru. Foto: Daniel Guță

O potecă urcă din spatele Castelului Corvinilor pe Dealul Sânpetru, un loc plin de enigme din Hunedoara pe care oamenii de știință au încercat să le descifreze în anii 2000.

De atunci, fostul șantier arheologic a fost părăsit, iar rămășițele unor așezări străvechi descoperite aici au fost înghițite de vegetație. Pentru unii localnici din Hunedoara, Dealul Sânpetru se numără printre locurile preferate.

„Venim aici adesea pentru a face mișcare. De pe deal putem admira panorama Hunedoarei, cu Castelul Corvinilor în prim plan și văile Cernei și ale Zlaștiului, care se unesc la poalele dealului. Dacă avem vreme de drumeție, ne continuăm drumul prin pădure, spre dealul învecinat, Căpruța, până în satul Zlaști”, spune Bianca, o tânără din Hunedoara.

Cimitirele străvechi de pe Dealul Sânpetru

Dealul Sânpetru din Hunedoara (video) se înfățișează oaspeților săi ca un platou retezat în versantul format din stânci abrupte. Valurile de câțiva metri de pământ de pe marginile sale îi dau aspectul unui vulcan stins. Pe ele, din loc în loc călătorii găsesc rămășițele mormintelor rămase dintr-un cimitir străvechi, abandonat.

Pe unul dintre monumentele funerare poate fi descifrat numele unui fost comite al Hunedoarei, Janos Gelch, înmormântat în 1841. Un alt cimitir vechi, al comunității evreiești, se află pe panta nordică, înspre Castelul Corvinilor. La poalele colinei, mai aproape de Castelul Corvinilor, au fost descoperite rămășițele unei necropole dacice, unde au fost înhumați zeci de copii.

Teritoriul vechilor cimitire este împânzit din loc în loc de rămășițele instalațiilor de funicular care în trecut transportau minereu de fier de la Teliuc și Ghelari la uzinele metalurgice din Hunedoara.

Clădirile și instalațiile unei stații de apă au modificat și ele înfățișarea dealului, la fel și cele două relee de telecomunicații ridicate pe platou. În subsolul dealului Sânpetru, la începutul anilor ’60 a fost săpat un adăpost antiatomic, de dimensiuni impresionante, format din mai spații care se întind pe sute de metri. Vechiul buncăr, cu două intrări, nu a fost folosit niciodată, iar în prezent se află în conservare.

Dealul Sânpetru din Hunedoara, cercetat în anii 2000

Dealul Sânpetru din Hunedoara a fost cercetat de arheologi în anii 2000. Atunci au fost identificate rămășițele unor așezări preistorice, ale unei cetăți dacice și ale unor complexe medievale.

Cetatea dacică din Hunedoara ar fi fost ridicată aici în jurul secolului al doilea î. Hr. Avea ziduri de piatră, şi structuri din lemn, iar împrejurimile au fost descoperite urmele unor locuinţe şi încăperi în care erau ţinute proviziile. Oamenii de știință au legat existența acesteia de resursele de fier din zonă, exploatate încă din Antichitate.

„Observaţiile de până în prezent susţin opinia conform căreia zona înaltă a Dealului Sânpetru a fost locuită sau utilizată în diverse scopuri, la diverse paliere cronologice începând din vremea culturii Tiszapolgár şi până în perioada contemporană”, arătau arheologii în raportul cercetărilor din 2006.

Săpăturile arheologice au cuprins doar un sector din Dealul Sânpetru din Hunedoara. La acea vreme, potrivit arheologilor, o parte din fortificația de pământ de pe deal era deja distrusă de unul dintre relee.

„Chiar şi cercetarea unui sector redus al incintei ne demonstrează faptul că în perioada epocii dacice, această înălţime era ocupată. Descoperirea unor complexe majore, precum şi a unor elemente cheie din punct de vedere tipologic (pinteni, piese de armament) susţin ideea mai veche a prezenţei unei cetăţi de pământ, cu o funcţionare în timp până în sec. XIII. În acelaşi timp, descoperirea unor materiale ceramice, în special, specifice sec. XV-XVI pot fi legate de prezenţa în interiorul incintei fortificate a unor structuri defensive (turn de piatră)”, informau cercetătorii în raportul din 2006.

Arheologii au solicitat atunci interzicerea oricărei lucrări care putea aduce distrugeri sitului, până la finalizarea cercetărilor arheologice. Săpăturile pe teritoriul cetății dacice din Hunedoara nu au mai continuat.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite