Video Castelul Corvinilor, o nouă etapă de restaurare. Lucrări de peste 6,6 milioane de euro VIDEO

0
Publicat:

Castelul Corvinilor se află în șantier de trei ani, însă lucrările de restaurare vor fi extinse, printr-o altă investiție, pentru care autoritățile locale au obținut fonduri europene.

Castelul COrvinilor. Foto: Daniel Guță
Castelul COrvinilor. Foto: Daniel Guță

Peste 32 de milioane de lei vor fi investite în restaurarea Castelului Corvinilor din Hunedoara. Contractul de finanțare a proiectului derulat de primărie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost semnat miercuri, 19 octombrie, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Circa 22 de milioane de lei din valoarea investiției o reprezintă fonduri nerambursabile, alocate prin PNNR, restul fiind susținut de municipalitate.

„La Castelul Corvinilor, derulăm lucrări de restaurare şi conservare în baza unui proiect în valoare de cinci milioane de euro, finanţat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Finanţarea nu a fost însă suficientă pentru a restaura toate componentele importante ale castelului. Am întocmit al doilea proiect prin care am obținut încă aproximativ patru milioane de euro. Necesarul este însă de peste 6,6 milioane de euro, motiv pentru care ne-am hotărât să contribuim noi, Primăria, cu restul sumei de care este nevoie”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Etapa a doua de restaurare a Castelului Corvinilor vizează lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor monumente, care nu au putut fi cuprinse în proiectul derulat începând din 2019 la castel.

Lucrări de restaurare la Castelul Corvinilor

Printre acestea se numără restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalațiilor electrice şi de iluminat şi crearea unui sistem de supraveghere video unitar dotat cu camere video wireless.

Autoritățile anunță că vor solicita fonduri europene pentru alte trei proiecte derulate la castel.

„Este vorba despre crearea unui parc tematic medieval în zona din imediata apropiere a Castelului, restaurarea Curţii Husarilor (curtea exterioară a Castelului) şi crearea unui muzeu etnografic cu elemente din Ţinutul Pădurenilor în spaţiul situat între latura nordică a Curţii Husarilor şi strada Voinii”, informează Primăria Hunedoara.

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea grandioasă din zilele noastre. Fortăreaţa medievală clădită de Ioan de Hunedoara pe Dealul Sânpetru, la confluenţa dintre râurile Zlaşti şi Cerna, a fost „modelată” în urma asediilor, a incendiilor, a lucrărilor de extindere şi a restaurărilor la care a fost supusă de-a lungul timpului.

Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România medievală și este cel mai vizitat monument istoric din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite