Video Cele mai mici sate din România redevin atractive. Șosele de vis construite până în creierii în Munților Poiana Ruscă

0
Publicat:

Satele din Munții Poiana Ruscă au ieșit, treptat, din izolare, odată cu modernizarea drumurilor de pământ și piatră care le legau de Hunedoara și Deva. Cele mai multe dintre ele au fost asfaltate pe bucăți.

Comuna Lelese din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Comuna Lelese din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Comuna Lelese din Ținutul Pădurenilor (video) aflată la 30 de kilometri de Hunedoara, devine mai accesibilă cu autoturismul odată cu asfaltarea ultimilor patru kilometri rămași de pământ și piatră, din Drumul Județean 687E Hunedoara - Lelese.

Drumul a rămas nemodernizat pe dintre Furnalul din Govâjdie și intrarea în satul Lelese, însă în prezent se află în șantier (video).

Drum modern spre comuna Lelese

Peste zece milioane de lei sunt investite de Consiliul Județean Hunedoara în lucrările la drumul care străbate valea Nădrabului, pe la poalele carierelor de talc și dolomită de la Crăciuneasa și Cerișor.

„De la Govâjdia, erau mai multe porțiuni de drum neasfaltat și îngust, în zona Crăciuneasa și Lelese, care se intercalau cu sectoarele asfaltate. În plus, unii dintre turiști se rătăceau pe drumul spre Lelese, ajungând pe drumurile agricole de la Cerișor”, povestește un localnic din Nădrab.

În ultimii zece ani, în comuna cu mai puțin de 350 de locuitori, ce cuprinde satele Cerișor, Lelese, Runcu Mare și Sohodol, aproape toate drumurile au fost asfaltate. Din drumurile principale de acces spre satele comunei din Munții Poiana Ruscă a mai rămas nemodernizat un sector de vreo patru kilometri, din șoseaua Hunedoara - Runcu Mare (în lungime totală de 40 de kilometri).

Odată cu modernizarea infrastructurii rutiere, satele arhaice ale pădurenilor, aflate pe culmi (Cerișor, Lelese și Sohodol) sau cu gospodării înșirate în valea adâncă a Runcului (Runcu Mare) devin accesibile călătorilor interesați de zona pitorească a Hunedoarei.

Ținutul Pădurenilor iese treptat din izolare

În ultimii ani, mai multe drumuri de acces în satele izolate din Ținutul Pădurenilor au fost modernizate sau reabilitate, iar în zonele unde asfaltul nu a ajuns, drumurile forestiere au fost reparate încât să poată deveni accesibile cu autoturisme.

Pentru a ajunge în cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor, turiștii au de urcat pantele abrupte ale Munților Poiana Ruscă, pe drumuri care în trecut din cauza declivității și a stării lor, accesul era extrem de dificil, în special iarna și pe vreme rea.

În comuna Bătrâna (video), cu mai puțin de 80 de locuitori, a fost pietruit drumul care leagă Bătrâna și Dobra de cătunele Piatra, Fața Roșie și Răchițaua.

Pe acest tronson se poate circula cu autoturismul, lucru aproape imposibil în urmă cu câțiva ani. Drumul județean care leagă comunele Dobra și Bătrâna, aflate la circa 30 de kilometri, a fost reabilitat însă cea mai mare parte a sa, fiind drum forestier, a rămas neasfaltată. Comuna Bătrâna cuprinde satele Bătrâna, Piatra, Fața Roșie și Răchițaua.

În comuna Bunila (video), cu 250 de locuitori, drumul județean Hunedoara - Ghelari - Poienița Voinii (30 de kilometri) a fost modernizat pe ultimii kilometri între localitățile Ghelari și Poienița Voinii, fiind asfaltat până în satul Bunila.

A fost construită o șosea (Transalpina Pădurenilor) care coboară din Bunila spre Cernișoara Florese, a fost asfaltat drumul din Cernișoara Florese și sunt reabilitate, dar neasfaltate, drumurile Bunila - Alun și Cernișoara Florese - Vadu Dobrii. Comuna Bunila cuprinde satele Bunila, Alun, Poienița Voinii și Vadu Dobrii, aflate pe culmi și satul Cernișoara Florese aflat pe valea Cernișoarei.

Aflată la circa 30 de kilometri de Hunedoara, comuna Cerbăl (video) din Ținutul Pădurenilor are 400 de locuitori și opt sate, toate aflate pe culmi: Cerbăl, Arănieș, Feregi, Merișoru de Munte, Poiana Răchițelii, Poienița Tomii, Socet, Ulm.

Aproape toate drumurile spre satele comunei din Munții Poiana Ruscă au devenit accesibile cu autoturismul. Cel mai popular traseu este Hunedoara - Cerbăl - Poiana Răchițelii, un drum modernizat în ultimii cinci ani, care urcă la peste 1.000 de metri altitudine. Între Cerbăl și Arănieș, a fost construită recent o pistă de biciclete, de fapt, un drum asfaltat destinat amatorilor de călătorii în natură.

Mai apropiată de Hunedoara, la circa 20 de kilometri, comuna Ghelari (video) numără 1.500 de locuitori și patru sate Ghelari, Plop și Ruda, aflate pe culmi și Govâjdia, în valea adâncă a Runcului (Govâjdiei).

„Drumul fierului” Ghelari - Govâjdia a fost asfaltat recent, devenind accesibil autoturismelor, iar drumul de acces în satul Ruda a fost, de asemenea, modernizat. Astfel, călătorii pot ajunge cu ușurință în așezările de munte din Ghelari.

În ultimii ani au fost scoase din izolare și satele pădurenilor din comunele Lunca Cernii de Jos (video), Vețel și Toplița.

Deși populația așezărilor de munte a scăzut treptat, ajungând la câteva familii, localități pitorești ca Goleș, Negoiu, Boia Bărzii, Meria, Valea Babii, Runcu Mic sau Vălari au, după decenii de așteptare, drumuri accesibile.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite