Cel mai spectaculos turn din Castelul Corvinilor își recapătă strălucirea. Are peste cinci secole VIDEO
0Turnul Buzdugan din Castelul Corvinilor, Hunedoara, se numără printre cele mai spectaculoase turnuri medievale din România. El va intra în restaurare.

Opt turnuri împodobesc Castelul Corvinilor din Hunedoara, cele mai multe dintre ele fiind construite în scop militar. Turnurile de apărare ale cetăţii medievale au transformat-o într-o aşezare greu de cucerit, în epocile în care au fost ridicate.
Turnul Buzdugan al Castelului Corvinilor din Hunedoara (video) a fost construit în a doua parte a secolului al XV-lea, iar în prezent se numără printre cele mai spectaculoase monumente din ansamblul medieval.
Turnul Buzdugan va fi restaurat
Spre deosebire de majoritatea celorlalte turnuri din castel, Turnul Buzdugan nu a fost cuprins în lucrările de restaurare care au loc începând din 2019 la Castelul Corvinilor.

Este cuprins în noul proiect de restaurare a ansamblului medieval, finanțat pe fonduri europene. Recent, Primăria Hunedoara a scos la licitație publică Investiția de cinci milioane de euro, care vizează refacerea mai multor monumente și spații din castel, iar în luna august ar putea fi stabilit câștigătorul licitației.

Intervențiile propuse la Turnul Buzdugan sunt de refacere a picturilor medievale cu care era împodobit, considerate de o valoare istorică excepțională, reparații la șarpanta acestuia și refacerea zidăriei sale. De asemenea, va fi reparată și statuia veche de 150 de ani, a cavalerului care veghează de pe Turnul Buzdugan.
Turnul Buzdugan, o istorie de peste cinci secole
În vremea Huniazilor, Turnul Buzdugan a fost, potrivit istoricilor, un turn de observaţie și purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea.
„Turnul buzdugan (turnul pictat) suprapune o parte din zidul vechii cetăţi şi este prevăzut cu un singur nivel de apărare, susţinut pe console. Înălţimea de 30 metri, ca şi pictura compusă din motive decorative romboidale așezate în spirală, bine păstrată de pe partea exterioară, îl fac unul dintre cele mai interesante construcţii din ansamblul de la Hunedoara”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice şi florale, dar şi cu elemente de tehnică militară şi scene din viaţa oraşului. Înainte de incendiul din 1854, care a mistuit o mare parte din castel, Turnul Buzdugan era dotat cu un mecanism de ceas, amplasat aici în jurul anului 1819.
Acoperişul său a fost supraînălţat după restaurarea Castelului Corvinilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ultima intervenție majoră la acest turn.
În 1873, la finalul lucrărilor, pe vârful acestuia a fost aşezată o statuie din bronz, de circa trei metri, reprezentând un soldat medieval, poate chiar Ioan de Hunedoara.
