Video Cel mai spectaculos drum din Retezat, care duce spre marele baraj de la Gura Apelor, în șantier VIDEO

0
Publicat:

Drumul spre barajul Gura Apelor din Retezat va fi modernizat după cinci decenii de la construcția sa. Șoseaua urcă la peste 1.000 de metri altitudine și este riscantă pe unele porțiuni, din cauza căderii pietrelor.

Barajul Gura Apelor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Barajul Gura Apelor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lucrările de modernizare a Drumului Judeţean 685 Râu de Mori – Lacul Gura Apelor – Poiana Pelegii (Parcul Naţional Retezat) vor începe în această vară. Contractul pentru investiția estimată la peste 52 de milioane de lei, fără TVA (aproape 70 de milioane de lei, cu TVA) a fost semnat de Consiliul Județean Hunedoara și constructori.

Lucrările vor cuprinde un tronson de circa 25 de kilometri, de la intrarea pe valea râului Mare din Hunedoara (intersecția cu DJ 686D) până la intrarea pe coronamentrul barajului din Retezat.

Proiectul a fost cuprins în Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

„În prezent, starea tehnică a drumului județean este una precară, cu elemente geometrice neadaptate prevederilor tehnice, cu dispozitive de asigurare a siguranței circulației rutiere în stare degradată. Astfel, sunt proiectate lucrări de reabilitare și consolidare a drumului județean, în vederea realizării unor elemente geometrice corespunzătoare unui drum de clasă tehnică V”, se arată în caietul de sarcini. Lucrările vor trebui finalizate în 24 de luni.

Șoseaua care urcă pe valea Râului Mare din Hunedoara (video), în munții Retezat, a fost construită la începutul anilor ‘70, în timpul lucrărilor la Amenajarea hidroenergetică Râu Mare – Retezat, care cuprinde Barajul Gura Apelor din Retezat, lacul de acumulare Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată totală de aproape 350 MW.

Barajul Gura Apelor din Retezat a fost construit din anrocamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase și era cel mai mare astfel de baraj din Europa anilor ´80.

În timpul lucrărilor de anvergură, a fost necesară amenajarea drumului pe care mii de camioane și utilaje grele transportau materialele și piatra necesară ridicării barajului (video). Din loc în loc, în zonele apropiate barajului, se văd urmările alunecărilor de teren și ale căderilor de pietre, care au loc frecvent.

Stânci uriașe s-au desprins din munte și au ajuns pe carosabil, împreună cu tone de bolovani și pământ, de aceea drumul este considerat unul dintre cele mai riscante din România.

Trasee spre lacurile glaciare din Retezat și spre Vârful Gugu din Munții Godeanu

Șoseaua care se strecoară prin valea Râului Mare din Hunedoara, mărginită de versanții abrupți, cu câteva poieni unde localnicii și-au putut construi case de vacanță și pensiuni, este un traseu spectaculos, folosit de turiști pentru a ajunge în Parcul Național Retezat.

Lăpușnicul Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Lăpușnicul Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Din zona lacului de acumulare Gura Apelor, un drum forestier de circa 20 de kilometri, greu accesibil, urcă spre Poiana Pelegii din Retezat (video), unul dintre locurile din care pornesc trasee spre lacurile glaciare din Retezat. În circa o oră - o oră și jumătate, turiștii pot ajunge la lacul Bucura din Retezat.

Un alt drum forestier, care pornește în dreapta, desprins din drumul spre Poiana Pelegii, înconjoară lacul Gura Apelor din Retezat până în locul numit „La Tuburi (video).

Aici, călătorii traversează pârâul Lăpușnicului Mic peste puntea formată din conducte de beton și urcă apoi pe poteca marcată cu „Cruce roșie” spre refugiul Gugu (Branu), amenajat în 2011, la 1.686 metri, aflat la circa o oră și jumătate de mers pe jos.

Traseul de 3 - 4 ore duce spre Vârful Gugu din Munții Godeanu (2.291 metri), apoi spre alte creste din Munții Godeanu și Țarcu și pe Platforma de eroziune alpină Borăscu – locuri spectaculoase aflate la peste 2.000 de metri altitudine.

Recent, au început lucrările de modernizare a drumului județean Orăștie - Costești, șoseaua spre cetățile dacice din Munții Orăștiei. De asemenea, lucrările de modernizare a drumului județean Hunedoara - Lacul Cinciș (video) se află în licitație publică.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite