Ce soluţii au iubitorii de animale din Deva pentru a opri eutanasierea câinilor
0Centrul municipiului Deva a devenit locul protestelor împotriva legii câinilor fără stăpân. În această după-amiază, iubitorii de animale şi-au luat câinii şi pancartele şi s-au postat în faţa statuluii regelui Decebal, pentru a milita pentru găsirea altor soluţii pentru numărul mare al maidanezilor.
Nu au fost mulţi cei care s-au strâns astăzi în centrul Devei, dar oamenii au sperat că acţiunea lor va avea ecou. “Sperăm să nu se ajungă la măcelărirea acestor animale. Una dintre soluţii la numărul mare de câini comunitari ar fi adoptarea lor”, consideră Maria, una dintre tinerele care se opun eutanasierii maidanezilor. Astăzi, Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că Legea privind câinii fără stăpân, care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, este constituţională.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta prevede că, dacă 14 zile de la aducerea câinilor în adăposturi, aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi. Edilii au însă posibilitatea să amâne eutanasierea. Condiţia este să dispună de fonduri pentru a le asigura animalelor hrana necesară.
Câinii, salvaţi de adăposturi private?
La marginea municipiului Deva funcţionează un adăpost privat de animale, susţinut de două organizaţii neguvernamentale.
În prezent, în adăpostul înfiinţat de mai bine de cinci ani în zona Sântuhalm, sunt peste 600 de animale. Trăiesc în condiţii mizere, din cauza supraaglomerării ţarcurilor. Cei care au protestat astăzi au venit şi cu o altă soluţie la ceea ce numesc ei “măcelul maidanezilor”. “Aş vrea să îi liniştesc pe cetăţenii din Deva şi să le spun să se bazeze pe acest adăpost, unde mai pot fi duşi câinii din oraş, pentru a nu fi supuşi eutanasierii în cazul adoptării acestei legi”, a spus Terezia Dinu, preşedinte al unui ONG din Deva.
Vă recomandăm şi:
Un copil de 9 ani a ajuns la spital după ce a fost muşcat de un maidanez