Castru roman scormonit de căutători de comori. Detectorist prins după ce a săpat gropi la Germisara VIDEO

0
Publicat:

Lăsat nesupravegheat și neîngrijit de mai mulți ani, castrul roman Germisara, din Hunedoara, a devenit un loc căutat de căutătorii de comori. Unul dintre ei a fost prins în fapt de către polițiști.

Castrul roman Germisara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Castrul roman Germisara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Un bărbat este cercetat penal pentru detecții și săpături ilegale în castrul roman Germisara, de la Cigmău (video), Hunedoara. Acesta a săpat mai multe gropi înainte de a fi oprit de polițiști.

Localnicul a fost amendat pentru deținerea ilegală de detectoare de metale, iar aparatul i-a fost confiscat.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit la o distanță de circa 200 de metri de sit un bărbat în vârstă de 62 de ani, care efectua căutări cu un detector de metale. În zona respectivă au fost găsite și trei gropi, despre care bărbatul a declarat că le-a săpat în dimineața acelei zile. Polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea acestora în zone de patrimoniu, fără autorizare prealabilă, iar pentru bărbat a fost întocmită și măsura sancționării contravenționale pentru deținerea detectorului fără autorizației, aparatul fiind confiscat”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara.

Castrul roman Germisara, neglijat în ultimii ani

Castrul roman Germisara (Cigmău) se află pe malul râului Mureș, deasupra șoselei Geoagiu – Simeria, în apropiere de stațiunea Geoagiu Băi din Hunedoara (video).

Arheologii au stabilit că vechea tabără militară avea un rol important în Antichitate, fiind înfiinţată pentru apărarea drumului imperial care lega Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia şi Apulum, şi exploatările aurifere din Apuseni.

Până la începutul anilor ´90, cea mai mare suprafaţă a fostei tabere militare romane a fost destinată lucrărilor agricole, în timp ce piatra vechilor monumente antice a fost folosită de localnici în propriile gospodării. În apele Mureșului, în apropierea castrului, ies la iveală fundațiile unui vechi port.

Deasupra castrului, s-a păstrat în stare bună un sector de circa 200 de metri din drumul care lega castrul de Germisara.

Așezarea antică aflată pe actualul teritoriu al orașului Geoagiu și stațiunii Geoagiu Băi, cuprindea un complex de băi termale, folosite de daci și romani. Ruinele termelor de la Germisara și ale templelor și clădirilor din jurul lor se găsesc în prezent în centrul stațiunii Geoagiu Băi.

În prezent, o mare parte a castrului a rămas acoperită cu mărăcini, iar cei care vizitează aşezarea găsesc aici nenumărate gropi săpate de căutători de comori.

Deşi se află la circa 100 de metri de şoseaua Simeria – Geoagiu, nu există niciun indicator spre castrul roman, ci doar o tablă ruginită, în care oaspeţii locului sunt atenţionaţi să nu efectueze detecţii neautorizate în zonă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite