Turnul Neboisa din Castelul Corvinilor, în șantier. Monumentul legendar este restaurat

0
0

Turnul Neboisa al Castelului Corvinilor a intrat în șantier, iar fațadele sale vor fi restaurate. Și interiorul monumentului a căpătat o nouă înfățișare și poate fi din nou vizitat.

Turnul Neboisa, Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță
Turnul Neboisa, Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță

Fațadele Turnului Neboisa din Castelul Corvinilor au intrat în restaurare, după ce în ultimele luni interiorul monumentului a fost reabilitat și inclus în circuitul de vizitare.

„După ce, în prealabil, zidurile au fost curăţate de pulberile industriale depuse de-a lungul a mai bine de un secol, acum se efectuează lucrări de rostuire a paramentului, completare a zidăriei şi restaurare zidurilor şi tencuielilor exterioare. Restaurarea interiorului turnului este finalizată”, a informat Primăria Hunedoara, care derulează proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor.

Turnul Neboisa (Nje Boisia) a fost ridicat în partea de sud a Castelului Corvinilor şi a avut rol de bastion de apărare al acestuia, în Evul Mediu. Are cinci niveluri, fiind prevăzut cu deschideri pentru arme de foc. Legătura cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate cu o lungime de peste 30 de metri, sprijinită pe stâlpi masivi din calcar dolomitic.

Turnul datează din vremea lui Ioan de Hunedoara, potrivit istoricilor. După ce familia sa a primit cetatea de la regele Sigismund al Ungariei, Ioan de Hunedoara a amenajat-o pentru locuit şi în scopuri militare, înzestrând-o cu un sistem de apărare.

Turnul Neboisa poartă un nume sârbesc ce înseamnă „Nu te teme”, pe care l-ar fi primit probabil de la ostaşii sârbi din care se compunea în vremea lui Ioan de Hunedoara, în bună parte, garnizoana cetăţii. În secolul al XV-lea, din care datează construcţia, în Hunedoara locuia o comunitate de sârbi, susţin unii istorici.

Turnul a fost construit pentru a întâri castelul în faţa invaziilor otomane. De-alungul timpului, Turnul Neboisa i-a fascinat pe călătorii care l-au vizitat. De aici poate fi admirat Retezatul, dar şi întinderea Văii Cernei pe care s-a clădit Hunedoara, Valea Mureşului şi Munţii Metaliferi.

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale. Din 2019, mai multe monumente ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului.

Proiectul actual de restaurare, în valoare de circa cinci milioane de euro – fonduri europene, vizează reabilitarea spaţiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri