Video Blocul - fantomă din Hunedoara este demolat. „Toată lumea arunca gunoaiele pe geam. Erau șobolani peste tot”
0Blocul fantomă din Hunedoara (video), un fost cămin muncitoresc care a stârnit în trecut revolta localnicilor din cauza mizeriei în care trăiau locatarii săi, este demolat. În 2023, după cutremurele din februarie, fusese evacuat definitiv.
La cinci decenii de la construcția sa, blocul fantomă din Hunedoara - numit astfel de localnici din cauza mizeriei și numeroaselor scandaluri pe care le făceau locatarii săi - a ajuns istorie. În trecut era locuit de zeci de familii, iar în primăvara anului 2023 a fost evacuat definitiv, fiind considerat nesigur, după cutremurele din februarie.
În blocul-fantomă din Hunedoara, un fost cămin de nefamilişti construit în anii ´70, locuiau în anii trecuți aproape 150 de oameni, majoritatea familii cu copii, care trăiau în condiții insalubre.
„Erau șobolani peste tot, pe coridoare, pe scări, în împrejurimi, iar gunoaiele aruncate de localnici se ridicau în movile până la primul etaj. Nimeni nu ducea gunoiul la tomberon, toată lumea le arunca pe geam”, își amintește un localnic.
Clădirea destinată în ultimii ani în principal beneficiarilor de ajutoare sociale, locuită în trecut și ilegal, devenise însă un focar de mizerie, pe care localnicii îl ocoleau.
Oamenii obișnuiau să arunce gunoaiele menajere direct pe geam, în fața sau în spatele clădirii, iar în împrejurimile acesteia s-au adunat movile de deșeuri, care ajungeau până la primul etaj al blocului.
Printr-o conductă, apa uzată provenită de la băile comune din clădire se deversa chiar în fața blocului. Acțiunile de salubrizare au avut loc frecvent, mai multe tomberoane au fost aduse în apropierea blocului, însă localnicii nu au renunțat la obiceiul care le-a adus o mulțime de reclamații de la vecini.
Evacuat definitiv după cutremurele din 2023
În 2021, Primăria Hunedoara renunțat la planurile de reabilitare a clădirii cu 96 de camere. Structura de rezistență a clădirii era slăbită, astfel că imobilul nu mai prezenta siguranță și nu mai putea fi renovat.
Treptat, camerele sale au fost eliberate, pe măsură ce Primăria Hunedoara a găsit locuințe sociale familiilor care au plecat din bloc. Unii dintre cei rămași atunci în bloc, câteva zeci de oameni, refuzau să își caute alte locuințe, deși nu mai aveau condiții normale de trai aici.
„Stau de 21 de ani în acest bloc, cu ordin de evacuare de patru ani. Dar cine să mă scoată de aici? Nu am unde merge, cu familia, cu nepoţica bolnavă, iar până acum am avut grijă de acest bloc. Cei de la primărie spun că îl vor demola. Au şi pus un panou pe bloc în care ne-au anunţat că trebuie demolat, dar vorbim peste patru – cinci ani. Blocul şi noi rămânem aici”, relata Ilie, unul dintre locatari, în 2021.
În februarie 2023, după cutremurele care s-au resimțit și Hunedoara, municipalitatea a decis mutarea tuturor locatarilor rămași în clădire în alte locuințe (video din 2023).
„O expertiză tehnică a arătat că imobilul nu prezintă siguranță, astfel că se impune demolarea acestuia. Procedura a fost grăbită însă, în urma cutremurelor din luna februarie. Familiile care mai locuiau aici au fost mutate în locuințe amenajate pentru ele în alte blocuri sociale din Hunedoara”, informa Primăria Hunedoara.
Accesul în clădire a fost blocat atunci, în așteptarea lucrărilor de demolare începute marți, 9 septembrie.