Artefacte dacice descoperite în urma descinderilor Poliţiei la un braconier din Orăştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de obiecte dacice, din patrimonial cultural naţional, au fost găsite de poliţişti la descinderea organizată în sediul unei firme din Orăştie. Artefactele aparţin, susţin poliţiştii, unui bărbat în vârstă de 54 de ani din localitate, cercetat pentru braconaj arheologic în dosarele comorilor dacice.

“Cu ocazia percheziţiei la sediul firmei din Orăştie au fost identificate un număr de 44 artefacte de origine dacică, unelte şi arme din fier.

Aurarii condamnaţi de Tribunalul Hunedoara au fost chemaţi la audierile Curţii de Apel

Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro

Este vorba de 12 topoare cu braţe în cruce, 23 săpăligi de formă trepezoidală cu gaură de înmănuşare, 3 tesle de diferite dimensiuni, 2 ciocane masive de formă paralelipipedică, o coasă fragmentară, un capăt de unealtă agricolă cu gaură de înmănuşare, o secure cu semn de poanson, o dăltiţă îngustă de formă dreptunghiulară), bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, cel mai probabil categoriei Tezaur”, a precizat Luminiţa Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Citeşte AICI despre metoda ingenioasă prin care traficanţii au scos tezaurele din ţară!

Potrivit procurorilor, bunurile arheologice au fost sustrase de braconieri din situl arheologic Sarmizegetusa şi au fost traficate pe piaţa neagră a antichităţilor. Ele au fost confiscate de anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Vom reveni cu amănunte!

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite