Alegeri locale 2024. Promisiuni SF de campanie: cetăți dacice noi, telegondole, pârâuri navigabile VIDEO

0
Publicat:

Alegeri locale 2024: numeroși candidați la funcția de primar au încercat să îi impresioneze pe români, cu promisiuni fanteziste. Construcția unor cetăți dacice, telegondole, canale navigabile și căi ferate au fost propunerile fără acoperire lansate de politicieni.

Castelul Corvinilor din Hunedoara. În fundal, peste oraș, dealul Chizid. Foto: Daniel Guță
Castelul Corvinilor din Hunedoara. În fundal, peste oraș, dealul Chizid. Foto: Daniel Guță

În ultimele trei decenii, județul Hunedoara a fost afectat profund de reducerea dramatică a activităților industriale, de îmbătrânirea populației și de scăderea numărului de locuitori. Numeroase uzine miniere și metalurgice au dispărut, iar zeci de mine de cărbuni, fier, aur și minereuri complexe au fost închise.

Cea mai mare parte a populației rurale din Hunedoara este formată din vârstnici, iar tot mai multe cătune de munte sunt condamnate la dispariție. Rețelele de apă și canalizare și străzile moderne nu au ajuns încă în toate cartierele orașelor, forța de muncă disponibilă aici este tot mai redusă, iar nivelul mediu al salariilor oferite localnicilor plasează județul Hunedoara pe unul din ultimele locuri în România.

Turismul este propus de ani în șir ca o alternativă de dezvoltare, după regresul industriei, însă numeroase proiecte de infrastructură și turism au rămas încă nerealizate. Investițiile în drumurile montane moderne, în domeniile schiabile din Valea Jiului și în reabilitarea unor ansambluri istorice din Hunedoara, propuse în trecut, au fost reduse față de promisiunile lansate de-a lungul timpului de autorități.

Chiar și în acest context, în Hunedoara, numeroși candidați la alegerile locale din 9 iunie 2024 au oferit localnicilor promisiuni fanteziste, cu șanse minime de a putea fi realizate.

Unele investiții, ca refacerea unor căi ferate sau construcția unor telegondole, ar fi implicat costuri enorme pentru bugetele locale, pentru care nu puteau fi accesate fonduri europene - nefiind axă de finanțare pentru asemenea proiecte, altele ar fi fost aproape imposibil de realizat ori s-ar fi dovedit inutile pentru comunitate.

Primarul Simeriei a promis cetate dacică și teatru roman într-o rezervație

În Antichitate, la Măgura Uroiului de la marginea orașului Simeria (video), funcționa o carieră de andezite (roci vulcanice), folosite la construcții. La poalele dealului cu formă proeminentă de pe malul Mureșului se afla așezarea antică Petris, locuită de pietrari și străbătută de un drum roman care lega Sarmizegetusa romană, prin Germisara, de centrele miniere din Apuseni.

Măgura Uroiului a fost clasată ca rezervație naturală și arheologică, astfel că lucrările de construcții propuse aici au un regim strict. Iulius Bedea, primarul orașului Simeria, care duminică 9 iunie, a pierdut alegerile locale în favoarea contracandidatului său Emil Rîșteiu, a promis construcția unei cetăți dacice la Măgura Uroiului, dar și a unui teatru roman uriaș și a unui castru de marș.

„Proiectul Parcul arheologic Petris vizează reconstituiri ale unor așezări dacice și romane. Vom avea un sat dacic, reconstituit, cu ateliere meșteșugărești. Vom avea o fortăreață dacică, reconstituită cu palisadă, o vilă romană, un teatru antic roman cu peste 5.600 de locuri, un castru antic de marș și un punct de belvedere pe Măgura Uroiului, pentru contemplarea peisajului, proiect de zece milioane de euro”, le-a transmis Iulius Bedea localnicilor din Simeria.

Proiectul este imposibil de realizat, susțin unii arheologi, fiind propus într-o zonă protejată, în care astfel de construcții nu sunt permise. De asemenea, ar fi fost inutil, în condițiile în care singurul eveniment derulat pe platoul de sub Măgura Uroiului este un festival de reconstituire istorică, care strânge într-un weekend, câteva mii de turiști.

Telegondolă la Castelul Corvinilor și gondole pe Cerna

Nici în Hunedoara, promisiunile electorale fanteziste nu s-au lăsat așteptate. Lucian Gherman, candidatul PNL la Primăria municipiului Hunedoara a propus transformarea râului Cerna (video) într-un canal navigabil de câțiva kilometri.

„Noi propunem construirea a două stăvilare, unul în amonte, la intrarea Cernei în oraș și altul în aval la ieșirea râului din Hunedoara, astfel încât să putem controla debitul Cernei precum și cantitatea de apă strânsă între maluri de o asemenea natură încât pe porțiunea urbană, Cerna să devină din râu un mic canal navigabil. De asemenea, dorim nu doar o simplă promenadă pe malurile ei, ci și zone verzi ce să încurajeze micromobilitatea (inclusiv acvatică prin bărcuțe și gondole), agrementul și turismul”, a fost propunerea lansată de candidatul învins în alegeri de actualul primar al Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

În prezent, un sector de circa 600 de metri al râului Cerna este reamenajat, iar pe malul malul drept al apei este construită o promenadă. Însă navigația pe râul Cerna din Hunedoara este imposibilă, în condițiile în care adâncimea apei este de doar câteva zeci de centimetri.

Telegondolă între Castelul Corvinilor și Pădurea Chizid

Fost primar al municipiului Hunedoara în perioada 2012 - 2016, Viorel Arion a propus la rândul lui câteva proiecte privite cu îndoială de localnici, cum sunt promovarea echipei Corvinul Hunedoara în prima Ligă de fotbal sau reducerea consumului de droguri la zero în municipiul Hunedoara.

Însă cel mai fantezist dintre ele a fost construcția unei telegondole între Castelul Corvinilor din Hunedoara și Pădurea Chizid din Hunedoara, peste Centrul istoric din Hunedoara (video). Instalațiile s-ar fi întins pe mai mult de trei kilometri, însă reprezentanții primăriei susțin că nu există axe de finanțare pentru astfel de proiecte.

În plus, Pădurea Chizid din Hunedoara (video) este declarată rezervație a naturii (încă din anii ‘30), administrată de Romsilva, iar construcțiile în perimetrul ei, propus pentru a fi transformat într-un „mega-parc” pentru relaxare și sport nu sunt permise.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite