Preţurile piperate îi ţin pe giurgiuveni departe de stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că în judeţ nu există un cabinet stomatologic de urgenţă, giurgiuvenii sunt la mână clinicilor şi a cabinetelor private. Preţurile sunt asemănătoare cu cele practicate în Bucureşti, iar oamenii preferă să meargă să se trateze în Capitală

Dacă pe giurgiveni îi apucă durerea de măsea în toiul nopţii, nu au decât să se îndoape cu tot felul de calmante şi să aştepte până a doua zi ca să calce pragul clinicilor private. De mai bine de cinci ani de zile, în Giurgiu nu mai există un cabinet de stat pentru urgenţele dentare, iar stomatologii privaţi profită de acest lucru şi practică tarife asemănătoare cu cele din Bucureşti.
Fiţă sau nu, giurgiuvenii merg în Capitală ca să îşi facă implant dentar sau să îşi pună o proteză.
 „Am fost la Bucureşti ca să îmi fac un implat dentar. Mi-a recomandat un prieten pe cineva si mi l-am făcut cu 800 de lei. În Giurgiu m-ar fi costat peste 1.000 de lei” spune Tudor, unul dintre giurgiuvenii care au ales serviciile medicale din Capitală.
Clinicile din Bucureşti care se respectă au însă şi preţuri de măsură. Medicii stomatologi giurgiuveni spun că oamenii cu bani merg special în Capitală pentru lucrări dentare „Aruncă banii doar ca să meargă în clinici «de fiţe». Am avut şi cazuri în care au venit la noi să «îi cârpim» pentru că au avut surpriza ca lucrările dentare să fie făcute de mântuială” a spus un alt medic din Giurgiu care a subliniat faptul că mulţi aleg să meargă la Bucureşti ca să nu rămână mai prejos decât prietenii care au făcut acelaşi lucru.

Minim 250 de euro pentru un implant dentar
Dumitru Aristide susţine că a redus pe cât posibil preţurile practicate în clinica pe care o deţine în Giurgiu, însă personalul calificat şi aparatura modernă nu lasă loc de prea multe concesii. „Preţurile le-am făcut pentru Giurgiu dar suntem conştienţi de faptul că oamenii nu mai au bani. Numărul celor care calc pragul cabinetelor este în scădere, iar motivul principal îl constituie sărăcia” a spune doctorul Aristide.
Marioara Ioniţă, preşedintele colegiului medicilor dentişti din judeţul Giurgiu, susţine că numărul pacienţilor a scăzut în anul 2010 cu jumătate faţă de anul 2009. „Situaţia este alarmantă. Oamenii îşi strâng bani doar pentru extracţii. Preferă să scoată un dintre sau o măsea ca să scape de durere şi nu îşi mai pun nimic în loc. Rar apelează la proteze dentare spre exemplu, pentru că plafonul oferit de Casa de Asigurări de Sănătate este foarte mic. Oamenii nu pot pune diferenţa, ce să mai vorbim de plata integrală” spune aceasta.

În lipsa pacienţilor şi medicii stomatologi au de suferit. „Locuiesc în Bucureşti. Nu-mi mai convine să fac naveta în condiţiile în care nu prea am pacienţi. Încerc să găsesc o altă jumătate de normă în Capitală pentru că nu mă mai descurc cu banii. Despre deschiderea unui cabinet particular nici nu poate fi vorba pe criza asta. Costă foarte mult şi nu am aceşti bani ” a spus unul dintre medicii „part-time”.

CIFRĂ: 63 de medici stomatologi profesează în judeţul Giurgiu, 80% dintre aceştia locuind în Bucureşti.

Preţurile practicate în municipiu:
Pentru a scoate o măsea sau un dinte trebuie să scoţi din buzunar între 80 şi 100 de lei, în funcţie de situaţie putând ajunge şi la 300 de lei. O proteză dentară costă între 700 şi 2.000 de lei, iar un implant dentar minim 250 de euro.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite